Vraščanje dlačic

Redke so srečnice, ki se še niso spopadle s problemom vraščanja dlačic. Problem lahko prizadene vsa področja, kjer se odstranjujejo dlake, prepozna pa se jih po »črnih pikicah« iz katerih smo potegnili tudi že po več cm dolge dlake ali »rdeče pikice«, kjer gre za isto varianto z vnetim okoliškim tkivom. Dlaka je v tem primeru zavozlana pod povrhnjico in ne more izrasti. Rešimo jo lahko z izstiskom.

Nemalokrat se dlačica vraste vzporedno pod povrhnjico in je tako tudi dobro vidna. Odstraniti jo je potrebno s sterilno iglico in pinceto, pomembno pa je najti njen konec, ker se drugače rada pretrga.

Vraščanje dlačic vedno spremlja določena stopnja vnetja in posledičnega neprijetnega občutka srbenja ali ščemenja. Stranke problem opisujejo tudi kot »nikoli gladka koža«, kar bo vsekakor držalo vse do rešitve problema. Kot prvo, vneta in zatečena koža nima ravnega reliefa in zato že na otip ni gladka. Kot drugo, z odstranjevanjem dlak vedno odstranimo tudi del povrhnjice, kar določene vraščene dlačice spravi na površje ravno nekaj dni po depilaciji, nakar se radi pritožimo, da »nam pa depilacija ne drži«. 🙂

O hujših primerih, ki jih lahko povzročajo vraščene dlačice tukaj ne bomo govorili, navedli pa bomo najpogostejše kozmetične napake, ki potencirajo vraščanje dlačic in nasvete, kako se jim izogniti.

Preveč poroženela koža

Skozi močno poroženelo kožo, bodo dlačice težje izrasle. Močno poroženelo kožo lahko ponazorimo z opekami, ki niso lepo naložene ena na drugo, ampak so ena na drugo  »nametane«. Ravno ploskev je seveda lažje prebiti kot večplastno.
Zato poskrbite, da bo vaša koža deležna luščenja vsaj 1x na teden.

Recept iz babičine skrinje: sol
Sol je najbolj naraven in poceni način za mehansko luščenje kože.
Pilingi Školjka Naturel so narejeni po babičinem receptu…

Recept Kozmetičnega salona Školjka: Folisan
Tekočina z bogato vsebnostjo salicilne kisline vašo kožo lušči precizno, temeljito in dolgotrajno.

Premalo navlažena koža

Suha koža je najpogostejši vzrok za vraščanje dlačic. Navlažena koža ustvarja mehko, ravno in napeto površino, suha pa trdo in večplastno, za katero smo že ugotovili, da jo dlačice težko prebijejo.
Poskrbite, da bo vaša koža v vsakem trenutku dovolj navlažena, še posebno pozornost ji namenite v mrzlih mesecih in času centralnega ogrevanja. Vlažnost kože lahko preverite s »turgorjem«. Uščipnite se in, če koža v trenutku skoči v prvotno stanje brez posledic, potem je dovolj navlažena, v nasprotnem primeru ali če se (bog ne daj) na koži že poznajo luskine, »prhljaj« ali jo vidno vleče skupaj, jo takoj navlažite.

Recept iz babičine skrinje: olivno olje
Olivno olje je najbolj staro poznano olje, kadarkoli uporabljano za nego kože. Njegove pozitivne lastnosti še danes s pridom izkoriščamo. Ima izjemne vlažilne lastnosti. Lahko ga uporabite namesto kreme, losjona, gela za tuširanje ali kot obloge, ki jih pripravite z glino (zmešajte glino in olivno olje, nanesite na obraz in telo in pustite učinkovati 20 min).

Kadar se želite razvajati ali svojemu telesu ponuditi več, pa si privoščite čista olja in oljne pripravke iz naše drogerije.

Recept Kozmetičnega salona Školjka: Folisan
Folisan Vsebuje propylene glycol in glycerin, znana humektanta, ki vežeta in ohranjata vlago.

Uporaba strojčka za depiliranje

Vse uporabnice depilatorja, ki so sprobale vsaj dve alternativi depiliranja poročajo, da se po omenjenem strojčku dlačice najbolj nemogoče vraščajo, takoj za njim pa sledi britvica.

Največkrat problem reši že opustitev tovrstnega načina depiliranja. Morda je problem v potrganih dlačicah ali vrtljivi glavi depilatorja, strinjamo se, da je možnost vraščanja dlačic po depiliranju s toplim voskom najmanjša.

Preberite tudi: Prednosti depilacije s toplim voskom

Če imate težave pri prepoznavanju vraščenih dlačic ali dodatna vprašanja glede preprečevanja in zdravljenja, se oglasite v našem salonu in z veseljem vam bomo svetovali.

Komentiranje je onemogočeno..