joj, kako imaš mrzle noge!

Ženske, ki svoje mrzle tačke v postelji rade grejejo pri partnerju so pogost romantičen pojav. Moški, po drugi strani, z mrzlimi nogami, skoraj da, nimajo težav. Glavni “krivec” za to je krvni obtok, ki je pri spoloma različen. V primerjavi z moškimi, na kroženje krvi pri ženskah vplivajo hormoni, razmerje med količino mišic in telesno maščobo ter počasnejše delovanje metabolizma.

Ženske smo pravi termometer za zaznavanje temperaturnih nihanj v okolju in že najmanjši padec le-te, bo kri iz udov preusmerila v notranjost telesa. Lahko se torej pohvalimo, da emperaturo v trupu zadržujemo bolje od moških kolegov, vendar žal na račun hladnih rok in nog, pa tudi kože. Ker je razmerje med volumnom in površino telesa večja, bomo toploto tudi hitreje izgubljale. Čeprav imamo več izolacijske maščobe, pa imamo tudi manj mišične mase, ki proizvaja toploto.

Kako si lahko pomagamo?

Rekreacija

Kardiovaskularna vadba povečuje število kapilar v telesu in tako izboljšuje pretok krvi. Redna športna aktivnost ima nešteto pozitivnih učinkov na zdravje telesa in duha, dobrega počutja in lepšega izgleda, zato izkoristite čas za osvojitev bližnjega hriba, s kolesom raziščite okolico, lahko se odločite za lahkoten tek ali vsaj daljši sprehod. Večja mišična masa bo proizvedla več toplote in tako vas bo tudi manj zeblo.

Za prvo pomoč proti hladnim rokam v službi, krožite s stegnjenimi rokami.

Masaža

Blagodejna masaža rok, stopal ali celega telesa bo poživila krvni obtok in segrela kožo. Učinek lahko še povečamo s kombinacijo masaže in aromaterapije. Vtiranje eteričnih olj, kot so rožmarinovo, ingverjevo ali cimetovo, bo razširilo žile in omogočilo dober pretok z masažo pospešene krvi.
Pozor! Čistih eteričnih olj ne smete aplicirati direktno na kožo! Obvezno jih morate prej, v pravilnem razmerju, zmešati z osnovnim oljem!
Prepustite se strokovnjakom v svojem najljubšem kozmetičnem salonu in poskrbite, ne le za mrzle nožice, ampak tudi za splošno dobro počutje in ohranjanje zdravja.

Prehrana

Premalo redka kri upočasnjuje njeno cirkulacijo. Pomaga pitje zadostnih količin vode, saj hidratacija odpira kapilare in pospešuje pretok krvi. Vsak dan popijmo vsaj 1,5 litra tekočine. Izogibajmo se kavi in cigaretam, ki zožujejo žile, brez slabe vesti pa si lahko privoščimo kozarec vina, ki ima nasprotni učinek.

Jejte z železom bogato hrano, kot je zelenolistnata zelenjava in rdeče meso. Če je potreba in vas v času menstruacije, ko se nivo železa v krvi zelo zniža, občutno bolj zebe, posezite tudi po železovih tabletah.

Jejte večkrat po malem. Po jedi telo v prebavila preusmeri veliko krvi in neprekrvavljeni deli telesa se lahko ohladijo, če kot taka ostanejo dlje časa. Če želodec ne bo imel preveč dela naenkrat bo telo hitreje povrnjeno v normalno stanje cirkuliranja krvi.

Pred spanjem

Privoščite si mrzlo kopel za noge, ki bo pognala kri po njih. Oblačite se v več tanjših plasti. Vsaj ena plast naj bo svilena, saj greje najbolj učinkovito.
Največjim zmrzljivkam priporočamo tudi volnene nogavičke.

 

Ne pozabite: Pedikura

Komentiranje je onemogočeno..