Glivična okužba nohtov

Onihomikoza, kot strokovno pravimo glivični okužbi nohtov, prizadane okrog 8% prebivalstva. Lahko se razvije zaradi predhodno z glivicami okužene okoliške kože stopal ali neodvisno od tega.

Kako prepoznamo glivičen noht?

Z glivicami okužen noht izgubi lesk, začne se debeliti, obarva se rumeno. Lomi se, kruši, lahko celo odstopa, ob pritisku se pojavi bolečina. Spremlja ga značilen neprijeten vonj, ki je izrazitejši ob stiku z vodo. Noht raste počasneje, okoliško tkivo je lahko rdeče in srbeče. Običajno se najprej pojavi na bočnem delu nohta s širjenjem proti centru.

Kako lahko zdravimo glivice na nohtih?

S pripravki v obliki krem, mazil, “svinčnikov”, olj, sprejev, lakov in tinktur, s katerimi sicer uspešno pozdravimo glivično okužbo kože, pri nohtih žal nismo uspešni, saj ne prodrejo skozi nohtno ploščo. Zahtevajo dolgotrajno mesečno zdravljenje z dnevno obravnavo prizadetih območij, pri čemer večina obupa in četudi bi zdravljenje lahko bilo uspešno, je vnaprej obsojeno na propad.

– Sistemsko zdravljenje je najbolj uspešno in za pacienta predstavlja najmanj vloženega truda. Potrebno pa je poudariti, da ima tovrstno zdravljenje resne stranske učinke in je smiselno pretehtati njegovo korist. Največkrat predpisana terapija so tablete Sporanox. Najpogostejši razlog za prekintev terapije je urtikarija.

Lasersko zdravljenje. Brez stranskih učinkov, hitro in neboleče, danes glivične okužbe nohtov uspešno zdravimo z laserji. Obsevana svetloba povzroči takojšnje odmrtje glivic in stimulira imunski sistem k naravni obnovi nohta.

– Naravno zdravljenje. Zahteva doslednost in vztrajnost. Zajema različne kopeli iz kisa, sode bikarbone, soli, olivnega, gorčičnega ali ricinusovega olja, hrastovega lubja, pravega čaja, sirotke, gline. Prizadeta področja sočasno mažemo s pripravki kot so eterično olje čajevca, sivke, horopita, oljčnih listov ali geranije, limonin ali grenivkin sok, jogurt, ognjičevo mazilo, propolis, čebulni ali česnov sok. Pred vsako obravnavo je potrebno oboleli noht zbrusiti. Poseben poudarek je potrebno nameniti okolju obravnave, da se prepreči širjenje okužbe na druga mesta in ostale družinske člane.

– Homeopatsko zdravljenje. Nekatera homeopatska zdravila, ki se uporabljajo pri zdravljenju glivičnih okužb so Sulphur, Calcarea Carbonica, Graphites. Primerna vam bo svetoval izbrani homeopat.

Zdravljenje nima učinka. Kaj lahko storim?

Prepričajte se, da gre za glivično okužbo!

– Če ste sladkorni bolnik, vaši nohti na prvi pogled izgledajo, kot da so okuženi z glivami. Drobijo se, so brez leska, rumenkasti ali sivi in se debelijo. Antimikotična sredstva na njih nimajo vpliva.

– Zadebeljen, s spremenjeno barvo, krhek in rad odstopa od posteljice tudi noht, ki trpi za luskavico. Luskavico poznamo predvsem drugod po telesu, prizadane pa lahko tudi nohte, le te ali celo samo enega. Na antimikotično zdravljenje se taki nohti ne bodo odzivali.

– Lahko se napotite k dermatologu ali zasebni laboratorij, kjer vam bodo vzeli bris in na podlagi vzgojene kulture potrdili ali ovrgli vašo domnevo. Pri dermatologih ali v določenih kozmetičnih salonih za diagnosticiranje uporabljajo tudi woodovo svetilko, ki pa je primerjavi s prejšnjo alternativo, manj zanesljiva.

Okužba se ponavlja. Kaj delam narobe?

Glive, predvsem njihove spore je zelo težko uničiti. Predvsem v čevljih vas bodo “počakale” vse do naslednje sezone. Nujno je torej, tekom zdravljenja, poskrbeti za naslednje ukrepe:

– razkuževanje obutve, ki naj bo zračna, nikakor plastična!,
– bombažno spodnje perilo, nikakor sintetično, ki ga prekuhavamo oz. peremo na min 60 stopinj, pred pranjem v boben dodamo kis,
– uporabljamo izključno svoje perilo in obutev, ne pozabimo na copate!,
– po umivanju stopala temeljito do suhega obrišemo, uporabljamo brisačke za enkratno uporabo!,
– priporoča se popolno lakiranje nohtov, saj noht tako delno izoliramo od okolja, obenem pa glivam onemogočamo dostop do kisika,
– potrebno se je držati protiglivične diete. Izogibamo se predvsem sladkorju in beli moki.
izogibati se je potrebno uživanju sladkih stvari in izdelkov iz bele moke, saj glive za razmnoževanje potrebujejo sladkor.

Morda bi vas zanimalo: Lasersko odpravljanje glivičnih okužb.

Komentiranje je onemogočeno..