Upočasnite sivenje las

Sivenja las se ne da preprečiti, lahko pa se ga vsaj upočasni.

Barvo las določa melanin, ki nastaja v melanocitih- pigmentnih celicah dlak. Z leti telo ustvarja vse manj melanina, ker se zmanjša raven nekaterih aminokislin, npr. tirozina, iz katerega nastaja in zato lasje izgubijo barvo. V njih se namesto pigmenta nalagajo zračni balončki, kar vidimo kot belino. Ko las enkrat izgubi barvo, je ne more več obnoviti.

Na življensko dobo in kakovost melanocitov ter samih las, se da vplivati s pravilno prehrano.

  • Baker pomaga pri oskrbi celic s kisikom, obnavlja lasne korenine in predstavlja ključni element pri tvorbi melanina. Najdemo ga v bananah, indijskih oreških, lešnikih, kakavu, zelenem čaju, šipku, soji, rakih in ostrigah.
  • Železo in cink varujeta pred izpadanjem las. Največ ju vsebujejo bučna semena, leča in ovseni kosmiči.
  • Vitamini skupine B, še posebej B5, krepijo lasne korenine in lase ščitijo pred poškodbami. Jedilnik obogatite z jajci, polnomastnim mlekom, maslom, oreščki in avokadom.
  • Las je sestavljen predvsem iz beljakovinskih molekul, imenovanih keratin. Z uživanjem zadostnih količin jajc, parmezana in mastnih rib telesu omogočamo samopreskrbo z lastnimi proteini. Dobra alternativa so tudi bučna semena, leča, kvinoja, pšenični kalčki, cvetača in ohrovt.

Masaža lasišča omogoča dobro prekrvavljenost lasnih korenin ter s tem boljšo oskrbo s kisikom in hranilnimi snovmi. Imejte to v mislih med pranjem las in tudi pri obisku frizerja naj vam ne bo žal dodatnega evra za masažo lasišča.

Komentiranje je onemogočeno..