masaža paše- še kaj?

Med učinke masaže bi lahko prišteli mehanične, psihološke in sociološke učinke, ki obsegajo delovanje na kožo, živce, na krvni in limfni obtok.

Masaža pomaga obnavljati prožnost mišic, s tem pa se izboljša tudi njihova celotna funkcija. Je odlična terapija za odstranjevanje napetosti, mišičnih krčev in strupov iz telesa.

Dobra prekrvavitev je nujno potrebna za ohranjanje zdravja. Krvni in limfni obtok prinašata hranilne snovi do biljona celic po vsem telesu, iz njih pa odnašata odpadne snovi. Masaža pospeši izmenjavo hranilnih snovi na celičnem nivoju, hkrati pa pripomore tudi k boljšemu razstrupljanju organizma.

Živčni sistem skrbi za prenašanje sporočil po telesu. Stres negativno vpliva na njegovo delovanje in je nemalokrat moten. Večina živčnih končičev, ki se nahajajo v koži in mišicah, se z masažo pomiri, to pa pripomore k odprtosti in dobremu delovanju notranjih komunikacijskih linij.

Masaža pomaga tudi pri izboljšanju sklepne gibljivosti, predvsem v kolenih, kolkih, hrbtenici, ramah in vratu. Ti sklepi so pomembni predvsem zato, ker se tam nahajajo prehodi za živce, vene in arterije. Le-ti potrebujejo dovolj velik prostor, da je lahko pretok energije in krvi neomejen.

Delovanje na kožo pomeni boljšo in hitrejšo regeneracijo tkiv, zvišan prag za bolečino, koža se ogreje, je bolj elastična, vitalna in mehansko odporna.

KONTRAINDIKACIJE

Masaže se včasih tudi ne sme, oziroma je ni priporočljivo izvajati. O kontraindikacijah govorimo pri vseh vnetjih in kožnih boleznih, povišani temperaturi, prisotnostih oteklin, bolečin, rdečic. V primerih motene funkcije sklepov, varikoznega sindroma, flebitisa, suma na embolijo. Pri svežih in odprtih ranah, pri zlomih kosti. Pri novotvorbah, malignih tumorjih, tuberkolozi. Če z masažo stanje poslabšamo, izzovemo bolečino ali mišične krče.
Pri težjih mentalnih stanjih. Tudi ljudem s krčnimi žilami se masažo odsvetuje.

Literatura: G. Gaber: Klasična telesna masaža

 

Morda bi vas zanimalo: Opis storitev; Oblikovanje telesa

Komentiranje je onemogočeno..