Kako izbrati pravo kozmetiko za atopijski dermatitis?

Kadar kupujemo kozmetične izdelke za nego kože z atopijskim dermatitisom ali ekcemom, se med prodajnimi policami znajdemo še težje, kot ponavadi. Obstajajo namreč kozmetične sestavine, ki lahko stanje kože, še posebej na obrazu, poslabšajo. Tudi hipoalergene, naravno pridobljene sestavine, lahko še posebej občutljivim posameznikom, ne ustrezajo. Pred prvo uporabo izdelka je vsak izdelek smiselno in, sploh v primeru problematične kože, potrebno preizkusiti na manjšem delu kože, da preverite toleranco na sestavine. Ravno temu (in samo temu!) so namenjeni vzorčki/ testerji. V nadaljevanju predstavjamo sestavine, ki se jim je potrebno izogniti, kot tudi take, ki vam lahko koristijo.

IZOGIBAJTE SE SESTAVINAM

 • Ftalati (phthalates)
  Sintetične kemikalije, namenjene mehčanju plastike. Evropska regulativa je sicer stroga, kar se tiče uporabe ftalatov v otroški kozmetiki, vendar se emulgatorji in stabilizatorji kot polnila v kozmetični industriji še vedno uporabljajo.
  Raziskave so dokazale, da ftalati slabšajo stanje ekcema, morda zato, ker motijo delovanje imunskega sistema ali preprosto zato, ker na tkivo delujejo vnetno.
 • Parabeni
  Kemikalije, za katere je bilo v več študijah dokazano, da motijo hormonsko sliko telesa. S tem, ko posnemajo telesni estrogen, aktivirajo estrogenske receptorje in povzročajo motnje v hormonski signalizaciji.
  Parabene najdemo pod različnimimi imeni; butil, izobutil, propil, izopropil parabeni.
  Bolniki, katerim se ekcem poslabša ob hormonskih nihanjih (menstruacija, puberteta, nosečnost, mena), morajo biti še posebej previdni, da se izognejo izdelkom s parabeni.
 • Methylisothiazolinone in Methylchloroisothiazolinone
  Konzervansa, ki imata poleg te lastnosti tudi protimikrobno delovanje, je pogosto najti v kozmetičnih izdelkih, saj ti dve lastnosti podaljšujeta obstojnost izdelka. Na živalske možganske celice imajo te sestavine nevrotoksične učinke, znane so kot dražilne in pogosto povzročajo alergični odziv pri uporabnikih, ki se kaže v kontaktnem dermatitisu, kot obliki ekcema.
 • DMDM hydantoin in Bronopol
  Ti konzervansi se razgradijo na formaldehid, ki je poznan kot rakotvorna sestavina, kot nevrotoksin, ki poškoduje živčno tkivo v telesu. T.i. antigeni dražijo občutljivo kožo in povzročajo alergijski odziv pri mnogih ljudeh.
 • Dišave
  Izraz fragrance se uporablja in nanaša na tisoče različnih sintetično in naravno pridobljenih aromatičnih kemikalij, ki se dodajajo v izdelke z namenom odišavljanja. Dišave so najpogostejše kemikalije, ki pri osebi z ekcemom povzročijo alergični odziv. Mnoge umetne dišave so tudi hormonski motilci, ki ovirajo pravilno signalizacijo hormonov v telesu.

KORISTNE SESTAVINE

 • Kakavovo maslo
  Mehča in izjemno dobro vlaži, zato je primerno za uporabo pri suhem, skaliranem ekcemu. Ima tudi pruritične lastnosti (zmanjšuje srbenje).
 • Med
  Deluje antimikrobno in pospešuje celjenje epitelnih tkiv, zato je prvi naravni odgovor za različna stanja kože.
  Losijoni in kreme z medom lahko pri negi kože z ekcemom pomagajo preprečevati sekundarne okužbe in pospešujejo zdravljenje ulceroznih, surovih lezij.
 • Cardiospermum Halicacabum
  Vinogradniška rastlina z močnim protivnetnim delovanjem je dokazano blagodejna za kožo z ekcemi, kot tudi pri psoriazi (luskavici) in kserozi (suhi koži). Ker je rastlina značilna predvsem za JV ZDA jo je v naših izdelkih težko najti. Zelo se ji približajo učinkovine iz grozdnih pešk. Veliko se uporablja v homeopatskih pripravkih.
 • Mineralna ličila
  Kozmetika, izdelana iz mineralov, je neokluzijska, kar pomeni, da koži omogoča dihanje in tako zmanjšuje tveganje za draženje. Taka kozmetika je nekomedogena, kar pomeni, da ne maši por in tako zmanjšuje možnost za pojav aken. Med mineralnimi ličili je najti produkte, ki vsebujejo aluminijev prah, umetne dišave in retinil palmitat. Te sestavine so poznane kot medicinsko tvegane, zato se jim pri nakupih izogibajte.
 • Oves in ovsena kaša
  Semena Avena Sativa se uporabljajo za lajšanje vnetja in zmanjševanje srbečice. Kašo lahko na kožo nanesete kot oblogo, lahko pa poiščete izdelke, ki vsebujejo to učinkovino.

Povzeto po: http://eczemafree.org

Komentiranje je onemogočeno..