nikoli ne bo pozabil mojih ustnic…

Ko moški pogleda žensko, baje najprej opazi njene ustnice. Ženske pa navadno raje poudarjamo oči. Od danes naprej pa bomo večjo pozornost namenile tudi ustnicam!

Če jih želimo pravilno negovati, moramo najprej vedeti nekaj malega o njihovi zgradbi. “Ustnice z zunanje strani pokriva koža obraza, z notranje strani pa sluznica ustne votline. Med kožo in sluznico je vrinjena prehodna koža- ustnična rdečina, ki se po zunanjem izgledu, histološki zgradbi in po lastnostih razlikuje od kože obraza in od sluznice ustne votline.” (D. Fajdiga: Koža. Pami, 1998)

nekaj na splošno

Poroženevanje ustnic je manj izraženo, kot pri koži obraza, zato pilinge, ki jih sicer uporabljamo za obraz, na ustnicah izpustimo. Vseeno pa jih občasno lahko, med tem, ko si ščetkamo zobe, na rahlo pokrtačimo ter s tem povečamo prekrvavitev in odstranimo morebitne luske. Dobro prekrvavljene ustnice dajejo polnejši in bolj zdrav izgled.

Ustnice nimajo lojnic. Zato je njihova naravna zaščita zelo slaba. Predvsem pozimi in v primeru bolezni pride to do izraza v obliki suhosti in razpokanosti. Ustnice najbolje zaščitimo z mastnimi mazili, ki naj vsebujejo več maščob kot vode, torej v/o pripravki. Predvsem »lip glossi« vsebujejo veliko vode, zato se jim v mrzlih in vetrovnih dneh raje izognite. Najboljši so vazelini in mastne šminke, ki jih nanesete predno se odpravite ven.

nega ustnic

V poletnih mesecih uporabljajte vlažilne produkte, v nobenem primeru pa z uporabo izdelkov za ustnice ne pretiravajte. Proizvajalci nam danes nudijo široko paleto, dišečih, barvastih in celo okusnih mazil, katerih pretirana uporaba pa žal poruši normalno delovanje ustnic, ki se posledično izsušujejo še bolj.

Če niste pretirano sladkosnedi, si lahko pripravite oblogo iz medu, ki bo vaše ustnice tekom noči izdatno globinsko nahranila in navlažila.

V izogib suhim ustnicam je zelo pomembno tudi pitje zadostnih količin vode in zadostna vlažnost zraka v katerem se zadržujete. V času centralnega ogrevanje zato na radiatorje postavite posode z vodo, kar vam bo pomagalo v boju proti suhi koži tudi drugod po telesu.

Ko boste poskrbele za vse te dejavnike, bodo vaše ustnice že naravno izgledale najlepše kar lahko. Vedno pa si lahko pomagamo tudi z dekorativno kozmetiko in tako še malo pogoljufamo.

ličenje ustnic

Svetla rdečila in taka, ki dajejo moker izgled in/ali vsebujejo svetleče delce, bodo ustnice optično povečala. Po drugi strani jih temni odtenki pomanjšajo, vendar pa taki optično pobelijo zobe.

Ustnice optično poveča tudi niansiranje in obrobljanje. Niansiranje dosežemo z uporabo svetlejšega tona ali svetlečega glossa na sredini ustnic oz. z uporabo temnejšega tona na kotičkih. Na ta način bodo ustnice izgledale našobljeno.
Če imate mirno roko, lahko ustnice tudi občrtate, vendar…, lepo prosim! Naj se obroba ne vidi iz aviona! Uporabite odtenek temnejše črtalo, kot je rdečilo ali črtalo v kožno rjavi barvi. Za začetek obrobite ustnice po vidnem robu in zabrišite s čopičem. Ob kotičkih lahko pustite malenkost temnejšo obrobo. Ko dobite občutek, lahko ustnice obrobite po zunanjem robu in če vključite še barvno niansiranje, vam moški pogledi ne uidejo!

Z občrtavanjem lahko ustnice tudi pomanjšate. V tem primeru jih občrtajte po notranjem delu in po celotni dolžini enako zabrišite.

V smislu povečave ustnic lahko posežete tudi po izdelkih, ki ustnice prekrvavijo v taki meri, da te zatečejo in vsaj za kakšno urico se boste resnično počutile kot Brigitte Bardot. Če vas ščemenje seveda ne bo tako motilo, da si boste vraga želele čim hitreje spraviti z obraza. V namen povečave ustnic moja babica priporoča tudi drgnjenje s čebulo. Star in popolnoma naraven recept. Se pa tudi ona strinja, da take ustnice ni nujno, da bodo prinesle tudi poljube. 😉

Vedno vam ostane tudi opcija kirurške povečave ustnic. Vendar bomo vedno mnenja, da ga ni lepšega, kot lepo negovane, gladke, napete in z okusom naličene naravne ustnice.

Komentiranje je onemogočeno..