Vročinski osip (vročinski izpuščaj)

Ker dojenčki slabo regulirajo svojo telesno temperaturo, ker je njihova koža občutljiva, ne nazadnje pa so pogosto tudi preveč oblečeni, se jim lahko po telesu pojavijo rdeče pikice, ki nakazujejo na vročinski osip. Izpuščaji se pokažejo kot drobne rdeče pikice, najpogosteje na zgornjem delu trupa, pa tudi obrazu, vratu in pod pazduhami. Povzročajo zamašitev žlez znojnic, kar preprečuje nemoteno izločanje znoja, to pa zelo neprijeten občutek in močno srbenje. Dolgoročno sicer ne puščajo trajnih posledic, svetuje pa se takojšnje lajšanje dojenčku neljubega neugodja.

Za začetek je potrebno dojenčka ohladiti. Slecite ga, odnesite v hladnejši prostor, lahko mu naredite mlačno kopel. Uporabite lahko naravno trdo milo, izogibajte pa se losijonov in ostale negovalne kozmetike, saj morajo imeti pore popolnoma odprto pot, da bodo začele ponovno izvajati svojo funkcijo. Ko izpuščaji izzvenijo, koži lahko pomagate pri pomiritvi in regeneraciji s primernimi, naravnimi preparati v obliki vlažilnih gelov (aloe vera), pomirjujočih ekstraktov (sivka, propolis) in vitaminov (vit. E). Ne uporabljajte mastnih krem z voski, masli in filmogenimi mastnimi olji.

Najboljša je vsekakor preventiva. V vročem sončnem vremenu se z dojenčkom zadržujte v zaprtem prostoru ali senci, ne vozite se v pregretem avtomobilu, uporabljajte lahka, zračna oblačila ter ne pozabite na veliko nesladkane pijače. Oba.

Komentiranje je onemogočeno..