Vodnik med otroškimi sončnimi kremami- 7 nasvetov za nakup

Strinjamo se, da se z dojenčki in malimi otroci ne bomo sončili. Da bomo za zaščito pred soncem uporabljali predvsem oblačila in pokrivala. Kljub vsemu, pa bomo za brezskrbno čofotanje in potepanje potrebovali tudi sončno kremo.

“Je boljše kupiti drago ali je poceni prav tako dobra?”
“Naj jo kupim v lekarni, ker se mi zdi, da jim lahko zaupam?”
“Kaj je s temi naravnimi in kemičnimi filtri, je res kaj na tem?”
“Najbolje, da najdem zaščito 80, to bo za ziher!”
“V petek gremo na morje, sončne kreme pa še vedno nimamo. Nisem prepričana, če bi otroke mazala s svojim dišečim oljem. Mikajo me embalaže, s katerih se smejijo otroci, ker so prav gotovo narejene tako, da jim ne škodijo.”

1. Nikoli ne verjamite (samo) tistemu kar piše na embalaži. Čeprav piše otroško in se vam z nalepke smejijo nedolžne, velike oči. Proizvajalcem ni mar za vas. Njih skrbi zaslužek. Najlepše reklame imajo ponavadi najslabše produkte. Zanesite se nase in berite sestavine izdelkov. Le tako boste lahko vedeli, da ste kupili tisto, kar ste iskali. V tem smislu je pravzaprav vseeno, ali sončno kremo kupite v trgovini ali lekarni.

Naj pa vas potolažimo, da je nedavna raziskava Zveze potrošnikov Slovenije ugotovila, da je večina sončnih krem na našem tržišču kar ok. To pomeni, da v večini nudijo zaščito, ki jo navajajo. Kar se tiče spornih sestavin, pa boste morali še vedno zaupati sebi.

2. Če ste sedaj dobili idejo, da bi otroka namazali kar z oljem, nikar! Četudi je naravno in najbolj bio. Olja v povprečju nudijo SPF 2. Nekatera tudi več, pri čemer pa je ptrebno poudarit, da se SPF vedno meri v namazani količini na kožo 1 cm. Olje je nemogoče namazati tako na debelo in če nočete biti hrustljavo zapečeni kot puran v vaši pečici (ki ste ga prej namazali z oljem), se tej ideji izognite. Tudi zase.

3. Če boste sončno kremo kupovali v najbljižji trgovini, se vedno izognite vsebnosti oxybenzona in retinyl palmitatov. Oxybenzon je endokrin motilec, pri retinyl palmitatu, ki je nadomestek vitamina A pa EWG pravi, da je pri nekaterih od študij možna povezava s tveganjem za raka kože. Take sestavine so še octyl methoxycinnamate (OMC), 4-MBC, octyl-dimethyl-PABA in octinoxate in druge.

4. Ko kupujete sončno kremo za otroka se zavedajte, da so mlajši otroci še posebej občutljivi, ker imajo večje razmerje površine kože v primerjavi s telesno težo in tako dobijo več nevarnih snovi na kilogram teže. Poleg tega imajo slabše razvite mehanizme za izločanje oziroma uničevanje strupov v telesu, večkrat jih namažemo s kremami za sončenje in za povrh obstaja tudi večja verjetnost, da bodo nekaj kreme zaužili.

Pri vseh kemični filtrih lahko težave nastanejo že, ko je koža, na katero smo nanesli kemične filtre, izpostavljena soncu, saj se z izpostavljenostjo soncu začnejo na vseh plasteh kože dogajati kemične reakcije. Kot posledica se lahko pojavijo vnetja, opekline, alergične reakcije, spremembe pigmenta in fotogenotoksični učinki (spremembe DNK). Nekatere sestavine so lahko tudi fototoksične, kar pomeni, da z izpostavljenostjo soncu lahko postanejo toksične.

5. Prav tako se izogibajte sončnim kremam v spreju, pudru in s pršilom, saj obstaja nevarnost vdiha kemikalij.

6. Najbolje je izbrati izdelke s cinkom ali titanom kot aktivni sestavini, saj sta ti dve najbolj stabilni.

Se počutite še bolj zmedene kot prej? Se vam zdi, da bi morali doštudirali farmacijo in kemijo, da bi izbrali res dobro sončno kremo za vašega otroka? Niso vsi proizvajalci lovci za dobičkom in resnično se najdejo prodajalci, ki vam želijo približati dobre stvari!

7. Pobrskajte med naravnimi sončnimi kremami. Prepričajte se, da ima izdelek certifikat, ki priča o njegovi verodostojnosti. Na ta način boste brez skrbi v torbico vrgli sončno kremo, ki ne bo škodila ne vaši koži, ne vašemu zdravju, predvsem pa ne bo škodila vašemu otroku!

Komentiranje je onemogočeno..