So rdeča lička od mraza nevarna?

Prav je, da vas mraz ne ustavi, da se s svojim otrokom ne bi nadihala svežega zraka, igrala na soncu in družila s prijatelji.

Se vam je pa verjetno že zgodilo, da ste opazili rdeča lička, ki ste jih pri večjih otrocih morda povezovali s tekanjem sem ter tja. Ko ste prišli na toplo, so vam večji otroci celo znali povedati, da v licih, pogosto tudi rokah, v najslabšem primeru pa po celem telesu, čutijo vročino, skelenje, celo srbenje.

Pri dojenčkih brezsmiselne opazke, v smislu “zdrave barve ličk” niso izključene, jok pa nakazuje vse prej, kot to.

Dejstvo je, da mraz na koži lahko povzroči poškodbe žilja. Čimbolj direkten je kontakt površine kože s hladnim zrakom, lažje te poškodbe nastanejo. Ker se pri nizkih temperaturah, sploh v kombinaciji z izsušujočim centralnim ogrevanjem, zmanjša tudi voljnost kože, je ta podvržena raznim dermatitisom (najpogostejši t.i. zimski dermatitis) in okužbam, saj je suha koža pravzaprav ranjena koža in kot taka bolj prehodna za klice.

Otroška koža se bistveno razlikuje od kože odraslih, saj je veliko tanjša, lojnice, ki sicer skrbijo za zaščito kože, pa svoje naloge še ne opravljajo v celoti. Zato je zaščita otroške kože pred vetrom, mrazom in centralnim ogrevanjem nujna!

Predno se odpravite ven, obraz vedno natrite z mastnimi pripravki, ki bodo kožo ščitile pred zunanjimi vplivi, preprečevali, da bi voda (iz snega, megle, dežja) na koži zmrznila, odbijali mraz ter vlažili in hranili kožo. Sestavine, ki se dobro obnesejo za zaščito so karitejevo, kakavovo, mangovo, kokosovo maslo in čebelji vosek, sestavine, ki dobro hranijo kožo, so vse vrst kakovostnih olj, kot zdravilne komponente pa iščite rastlinske izvlečke. Enako velja za rokice, četudi so zavite v tople volnene rokavice. Sploh slednje, bodo kožo izsušile in razdražile. Isto kremico, kot tisto, s katero boste zaščitili obraz, lahko uporabite za rokice.

Ne pozabite na ustnice! Te lojnic, torej naravne zaščite, sploh nimajo in jih je zato potrebno obvezno premazati z mastnim pripravkom, ki naj ne vsebuje vode.

Če se odpravljate na sankanje, naj imajo izbrani pripravki tudi UV zaščito.

Vkolikor opažate suho kožo tudi ob zadrževanju v notranjih prostorih, kožo pred spanjem, najbolje po kopeli (oljne kopeli so super!), vlažite z vlažilnimi pripravki. Najbolj poznana vlažilna sestavina je aloe vera, ki je v kakovostnih izdelkih ne bo težko najti, zaželjene pa so tudi komponente, ki bodo vlago v koži zadržale. Obvezno namenite pozornost vlaženju prostora, bodisi z mokrimi brisačami na radiatorjih ali vlažilci zraka.

Poskrbite za zadostno pitje. Če ste med spomladanskimi potepi po travnikih nabirali marjetice, je sedaj pravi čaj, da iz njih skuhate čaj.

Če kože ne boste ustrezno zaščitili, tvegate zimski dermatitis. Kožna rdečica ne bo izginila, postala pa bo luskasta in srbeča. Bolje preprečevati, kot zdraviti.

Komentiranje je onemogočeno..