Koža prenošenčkov

Mamice, ki ste rodile čez rok, ste večina lahko opazile, da je bila novorojenčkova koža suha, luščeča in lisasta. Pri novorojenčku kožo pogosto prekriva tako imenovana sirasta maz (vernix caseosa), ki se tvori v 27. tednu nosečnosti, po 40. tednu pa navadno izgine, saj se posteljica začne starati in odklapljati določene funkcije, da preskrbi najbolj pomembne. Preskrbo kože “odklopi” najprej. Zato je koža novorojenčka prenošenčka suha, raskava in tako v slabšem stanju, kot bi bila, če bi se rodil malenkost prej.

Pojav ni zaskrbljujoč, zahteva pa taka koža malenkost več nege.

Pomagajte ji pri oslabljeni in nezadostno razviti obrambni funkciji, da jo zaščitite in pri regeneraciji, da bo sposobna sama tvoriti zaščito. Vsaj enkrat na dan jo namažite z mastno kremo po luščečih predelih in gubicah. Iz prve roke lahko povem, da se v takih primerih kreme obnesejo bolje kot olja, saj vsebujejo masla, ki olja zadržujejo na koži. Ko boste dojenčka začeli kopati, pa v kopeli obvezno uporabite oljne mešanice. Pri nas se je s tako nego stanje popravilo neverjetno hitro.

Ostale spremembe, ki so sicer običajne za vse novorojenčke, pa so lahko še:

  • Neonatalne akne (acne neonatorum) spominjajo na akne v puberteti in so vidne na nosu, čelu in licih. Najverjetneje jih povzročajo androgeni materini hormoni.
  • Milie so mlečno bele drobne pikice na nosu, licih, bradi in čelu. To so zamašene lojnice, ki v nekaj tednih po rojstvu spontano izginejo.
  • Toksični eritem (erythema toxicum) je izpuščaj, ki se pojavi na telesu, obrazu in okončinah v nekaj urah ali dnevih po rojstvu. V sredini rdečih lis lahko opazimo rumenkaste mehurčke.
  • Mongolska lisa (macula mongolica) je lisa sivomodre barve, ki nastane zaradi nakopičenih pigmentnih celic na predelu hrbta, zadnjice ali stegen ter običajno izgine v prvem četrtletju.
  • Nevus flameus nuchae ali »štorkljin ugriz« je rdeč do modro rdeč predel kože zaradi razširjenih žil na obrazu, čelu, gornji veki in na tilniku. Izgine do drugega ali tretjega leta, na zatilju včasih ostane za vedno.

Komentiranje je onemogočeno..