Kako izgleda atopijski dermatitis pri otrocih?

Ekcem je skupno ime za stanje kože, kjer koža postane rdeča, vneta in močno srbi. Poznamo 8 tipov ekcema. Atopični dermatitis, kontaktni dermatitis in seboreični dermatitis (poznam tudi pod izrazom temenice), so najbolj pogosti, ki prizadanejo otroke. Atopični dermatitis se običajno pojavi med šestim mesecem in petim letom starosti.

Atopijski dermatitis ni nalezljiv. Čeprav morda tako izgleda, se ga ne morete “nalesti”. Za večino tipov velja, da je kontroliranje izbruhov ključnega pomena:

Izgled in obnašanje atopičnega dermatitisa se bo spreminjal, medtem ko bo vaš otrok odraščal. Pomembno je razumeti, za katerim tipom dermatitisa trpi vaš otrok, poznati simptome in sprožilne dejavnike, da bi kar najbolje znali negovati takšno kožo.

Atopični dermatitis izgleda in se obnaša drugače pri novorojenčkih, malčkih in starejših otrocih.

Novorojenčki (prvih 6 mesecev)

Dermatitis se običajno pojavi na obrazu, licih, bradi, čelu in lasišču. Prav tako se lahko razširi na druge dele telesa, običajno pa ne na področje pod pleničkami, kjer vlaga ščiti kožo. Koža v tem stadiju izgleda rdeča in mokra (rosi).

Dojenčki (6-12 mesecev)

V tem stadiju se atopični dermatitis pogosto pojavlja na komolcih in kolenih; predelih, ki se z lahkoto obdrgnejo, ko se dojenček plazi. Če se koža inficira, obolelo področje prekrijejo rumena hrasta ali drobni mozoljčki.

Malčki (2-5 let)

V starosti otroka okrog dveh let, se atopični dermatitis najpogosteje pojavi na področjih komolcev in kolen, zapestjih, gležnjih in rokah. Prav tako se lahko pojavi okrog ust in pri ušesih. Otroška koža bo izgledala suha, luščeča, zadebeljena, z izrazitimi linijami.

Otroci (5+ let)

Ekcem se največkrat pojavlja na področjih komolcev in/ali kolen. Včasih se pojavi samo na dlaneh. Vsaj 70% ljudi ima ekcem na rokah vsaj enkrat v življenju. Rdečica in srbenje za ušesi, na podplatih ali lasišču, so prav tako lahko naki za atopisjki dermatitis. Spremembe na lasišču lahko nakazujejo na seboreični dermatitis, ki se lahko celo pojavi sočasno ob atopijskem dermatitisu.

Vir: https://nationaleczema.org

Komentiranje je onemogočeno..