moj dopustniški kovček

Prava gospodična si bo za na dopust najprej pripravila kozmetični kovček.
V njem ne sme manjkati:

Sončna krema za obraz

Priporočljivo je, da najdete posebej sončno kremo za obraz in posebej tako, za telo. Sončna krema za obraz naj bo višjega faktorja, kot tista za telo, saj je obraz soncu najbolj izpostavljen, zato se na njem tudi najprej opazijo posledice fotostaranja.

IDEJA: Pevonia ima v svoji ponudbi serum z UV faktorji, ki se ga enostavno nanese pod kremo, ki jo sicer uporabljate za obraz. Na ta način se izognete iskanju več primernih krem za obraz. Namesto dnevne, nočne in še sončne kreme, tako potrebujete samo ta serum in vlažilno kremo, ki jo uporabite ponoči (in podnevi, kadar ne potrebujete UV zaščite).

Sončna krema za telo

Idealno bi bilo s seboj vzeti tri sončne kreme z različnimi UV zaščitami in začeti z najvišjo, po nekaj dneh nadaljevati s srednjo, v zadnjih dneh dopustovanja pa zaključiti z najnižjo. V vsakem primeru s seboj vzemite vsaj dve, eno okrog 20, drugo pa z zaščito okrog 10. Stopnje seveda prilagodite svojemu tipu kože. Pomagate si lahko s člankom: Občutljivost na UV žarke.
Tako v sončni kremi za telo, kot, še posebej v tisti, za obraz, se izogibajte komedogenim učinkovinam, predvsem parafinu (paraffin, paraffinum liquidum, paraffinium wax). Sonček namreč zelo blagodejno vpliva na mozoljčke in akne, ki pa ne bo mogel priti do izraza, če boste pore sproti mašile z naftnimi derivati. Omenjeni parafin zelo radi vgrajujejo v sončne kreme. Poskusite najti takšne, ki vsebujejo tudi rastlinske izvlečke, predvsem zaželen je vlažilni ekstrakt aloe vere.

Sončni sprej za lase

Če želite ohraniti barvo in očuvati konice, je UV zaščitni sprej za lase obvezna stvar. Izberite takšnega, ki ga lahko uporabljate na suhih in mokrih laseh, da vam bo služil še namesto balzama. Revlon ponuja odličen pripravek v ta namen, ki tudi božansko diši. (Pokukajte v našo spletno trgovinico!)
Šampon naj bo nežen in vlažilen. Na primer Eucerin s 3% ureo.
Če imate daljše lase, v kovček vrzite še kakšno elastiko in špangico.

Nočna krema za obraz

Po sončenju morate kožo izdatno navlažiti iz več razlogov. Eden prvih je ta, da koža potrebuje nekaj pomoči pri regeneraciji, kot drugo, navlažena koža zgleda lepše, zaradi česar tudi porjavelost pride bolj do izraza, kot tretje pa bo porjavelost z rednim, izdatnim vlaženjem tudi karseda dolgo zdržala. Pred nanosom kreme obraz očistite s primernimi čistili, pilingom pa se v času dopustovanja in nekaj dni pred ter po njem, raje izogibajte!

Krema za telo po sončenju

Iz istega razloga, kot boste vlažile obraz, morate vlažiti tudi telo. Izberite vlažilne kreme s pomirjujočimi in hladilnimi učinkovinami. Aloe vera, glycerin, panthenol…, prevladujejo naj naravne učinkovine pred kemičnimi.

Gel za tuširanje

Če izbirate med naravnimi linijami boste težko zgrešile. Izogibajte se alkoholnim tuš gelom, ki izsušujejo kožo. Pripravki s kokosovimi ekstrakti blagodejno vplivajo na sončeno kožo in je ne izsušujejo. Kokosove izvlečke prepoznate po predponi coco-, zaželen je tudi glycerin, sploh na prvih mestih INCI sestavin.

Parfum

Pustite doma! Nadišavljena koža je na soncu zelo podvržena iritacijam, poleg tega močne vonjave v vročini nekako ne pašejo. Ko boste kupovale kremo za telo, raje vzemite tako, malo odišavljeno in nežno zadišite po citrusih. Lahko izberete tudi tako, z dodatkom bleščic, zaradi katerih bo porjavela koža izpadla še posebej lepo. Kot dezodorant poizkusite naravni kristalni kamen, ki učinkovito zavira nastajanje neprijetnih vonjav, sam pa je brez vonja in tako primeren za uporabo s katerimi koli ostalimi dišavami, kot so npr. kreme.

Ličila

Vodoodpornih ličil ne priporočam. Zaradi svoje agresivnosti na koži rade izzovejo neprijetnosti, poleg tega je njihovo odstranjevanje preveč trdovratno. Če se vodoodporni maskari nikakor ne morete upreti, vzemite s seboj še kakšno kapljico olja, s katerim jo boste lahko odstranile. Sicer pa priporočam, da se oglasite v svojem kozmetičnem salonu, kjer vam bodo pobarvali trepalnice in obrvi, s čimer boste dosegle definiranost očk tudi brez ličil.
Za večerna potepanja boste potrebovale maskaro in lip gloss, s čimer boste nežno poudarile pridobljeno teniranje. Manj je več!, zato senčke in rdečila pustite kar doma. Že zaradi tega, ker obstaja velika verjetnost, da se bodo na poti stopila, tekom dopustovanja pa pokvarila. Ne nazadnje, pa težki večerni make upi v takem okolju dostikrat izpadejo naravnost smešno.
Nikakor ne pozabite na »labelo«! Ustnice vam bodo neizmerno hvaležne.

Pinceta

Nepogrešljiv pripomoček, na katerega velikokrat pozabimo. Pomagala vam bo, da bodo vaše obrvi ostale lepe, pomagala rešiti kakšno vraščeno dlako, dostikrat pa pride prav tudi pri odstranjevanju klopov (le-tega primete in vrtite v obratni smeri urinega kazalca!).

Škarjice

Ker nikoli ne veš, ob katerem kamenčku se ti bo polomil noht… Navadno naknadno itak ugotoviš, da pridejo prav tudi fantu, pa prijateljici in sosedi… za vsak slučaj s seboj vzemi še pilico!
Lakiranje je sicer priljubljena zadeva za kratkočasenje, vendar je potrebno povedat, da se laki na toploti zgostijo in jih boste po prihodu domov najverjetneje vrgle stran. Poleg tega bodo potrebni dnevni popravki, s seboj morate vzeti tudi odstranjevalec in vato. Hranite jih na karseda hladnem mestu, lakirajte obvezno v senci!

Zdravila

Glavoboli zaradi sonca so zelo pogosta nevšečnost, zato ne pozabite na kakšen aspirinček, dostikrat se izkaže za uporabno tudi kakšna septoleta za grlo in pa seveda obliži, za 1001 stvar.
Sama s seboj rada vzamem tudi razkužilo (Spitaderm), ki pride prav pri raznih pikih in razkuževanju določenih pripomočkov (npr. daljinski upravljalnik za televizijo v hotelskih sobah).

Ne pozabite na nove kopalke in simpatičen klobuček, dokumente in nekaj cekinov… in pripravljene ste na nepozaben dopust! 🙂

Komentiranje je onemogočeno..