Kaj manjka v prehrani atopika?

Naštevamo najpogostejše prehranske pomanjkljivosti, povezane z ekcemom. Za izboljšanje stanja kože, povečajte vnos teh hranil!

ESENCIALNE MAŠČOBNE KISLINE

Esencialne maščobne kisline so tiste, ki jih telo ne more proizvesti samo (z izjemo omega 9) in jih moramo zato vnesti s hrano. Pomembne so za izgradnjo celičnih membran, zunanjega roba celic, ki ima vlogo “vratarja, komunikatorja in strukturne podpore”.
Moderna zahodna prehrana je pogosto pomanjkljiva z esencialnimi maščobnimi kislinami. To je še posebej pomembno pri bolnikih z dermatitisi, saj so esencialne maščobe bistvene za zdravje kože.

  • Omega-3

Alfa linolenska kislina (ALA), ki jo najdemo v lanenem semenu, semenu rdečega in črnega ribeza, orehih in olju kanole.
Eikozapentaenojska kislina (EPA) in Dokozaheksaenojska kislina (DHA ), ki ju najdemo v sardelah, lososu in morskemu psu.

Nedavna švedska študija je vzela vzorce krvi nosečnic za testiranje ravni DHA in EPA. Sledili so dojenčkom teh mater in ugotovili, da je prišlo do inverzne povezave med stopnjo teh maščobnih kislin in pojavnostjo ekcema pri otrocih. To pomeni, da če nosečnica uživa živila ali dodatke z omega 3 maščobnimi kislinami, bo imel otrok najmanjšo možnost za razvoj dermatitisa.
Študija iz leta 2008, objavljena v British Journal of Dermatology, je pokazala 23-odstotno izboljšanje simptomov ekcema, po 2 mesečnem dodajanju DHA.
Če jemljete dodatek, bi bila idealna doza za zdravje kože vsaj 3 g skupnega omega 3 na dan, ki vsebuje vsaj 1500 mg EPA na dan.

  • Omega 6

Linolna kislina se uporablja za zdravljenje ženskih motenj, kot so PMS, fibrocistične dojke in menstrualne motnje. Njena druga glavna aplikacija je izboljšanje kožnih motenj.
Pregledni dokument, objavljen v Current Pharmaceutical Biotechnology je v več študijah dokazal koristi po 1-2 mesecih uživanju svetlinovega olja, v povezavi s srbečico, edemi in pordelosti.
Viri hrane: boragino olje, olje črnega ribeza in olje iz mandarine.
Dopolnilno odmerjanje mora biti 500 mg dvakrat na dan.

Arahidonska kislina (AA) ima zmožnost dejanske stimulacije vnetne kaskade, saj deluje kot predhodnik vnetnih prostaglandinov. Bolnikom z ekcemom se zato ta kislina ne priporoča.
Viri hrane: rdeče meso, belo meso, jajca in mlečni izdelki.

VITAMINI

  • Vitamin A

Vitamin A pomaga epitelnim celicam, zunanjim plastem tkiva kože, da se replicirajo, kot je bilo predvideno. Pomaga zdraviti preobčutljivo kožo in zmanjša tveganje za sekundarne bakterijske okužbe.
Viri hrane: olje iz jeter, sladek krompir, zelena zelenjava, buče in korenje.

  • Vitamin B

Več študij je pokazalo, da imajo nosečnice z nižjim vnosom folne kisline otroke z večjo incidenco ekcema ter astmo in alergijami.
Pomanjkanje biotina se kaže kot izpuščaj, ki je skoraj enak ekcemu, in se popolnoma razreši, ko je biotin dopolnjen v prehrani.
Viri hrane B12: morski sadeži, ribe in meso.

  • Vitamin C

Vitamin C igra ključno vlogo pri nastajanju kolagena v telesu; brez njega koža ne bi imela elastičnosti in prožnosti, ki jo ima. To hranilo deluje tudi kot antioksidant in regulator imunskega sistema.
Viri hrane: paprika, agrumi, brokoli, kivi in ​​papaja.

  • Vitamin D

Vitamin D je bil topikalno in oralno preučen za koristi in priporočila v povezavi z ekcemom.
Dnevno peroralno odmerjanje znaša od 400 do 1000 ie dnevno.

  • Vitamin E

Vitamin E je v maščobah topen vitamin in antioksidant, ki ima posebno vlogo pri preprečevanju in popravljanju poškodb kože.
Viri hrane: oljke in oljčno olje, sončnična semena, borovnice, mandlji, špinača, zelena zelenjava.

MINERALI

  • Cink

Ugotovljeno je bilo, da je bilo pomanjkanje cinka v krvi pogosteje pri bolnikih z ekcemi, kot ostali populaciji. Cink je potreben za presnovo esencialnih maščobnih kislin, ki so ključnega pomena tako za imunski sistem kot za zdravo kožo.
Viri hrane: meso, jogurt, fižol, oreščki in ojačane žitarice.

  • Selen

Bolniki z ekcemi imajo nizke doze encima “glutathione peroxidase”, ki je odvisen od selena, da lahko reagira. Ta encim sodeluje pri detoksifikaciji in odstranjevanju neželenih snovi iz telesa. Študije so pokazale, da imajo zdravi posamezniki v krvi višje ravni selena, kot tisti, ki trpijo za ekcemi.
Viri hrane: brazilski oreški, gobe, jajce, meso, ribe, sončnična semena in čebula.

Povzeto po: http://eczemafree.org

Komentiranje je onemogočeno..