20 afrodiziakov in 2, ki sta proti

Obstajajo živila, ki veljajo za afrodizia, saj vsebujejo nekatere snovi, ki tako pri ženskah, kot pri moških povečujejo libido.

ČILI
Kapsaicin je snov, ki je odgovorna za pikantnost v čiliju in spodbuja živčne končiče na jeziku, ki sprostijo epinefrin. Ta poveča srčni utrip, kar povzroči sprostitev endorfinov, ki so naravni opiati v telesu.

GINSENG
Študije so pokazale, da tako ameriški, kot azijski ginseng pomagata pri krepitvi libida, saj vplivata na centralni živčni sistem, ki spreminja hormone v samem procesu.

JAGODE
Vitamin C v jagodah je pomemben za proizvodnjo spolnih hormonov in kemičnih živčnih prenešalcev v možganih za povečanje libida.

JABOLKA
Dr. Steve McGough pravi, da so nekatere raziskave že dokazale povezavo med jabolki in povečanim spolnim nagonom. Študija iz l. 2014 pravi, da je že uživanje enega tega sadeža na dan, povezano z boljšim spolnim življenjem pri mladih ženskah.

ŽAFRAN
Žafran je kot izjemen afrodiziak znan še iz časov Kleopatre, ki naj bi se večkrat okopala v mlečni kopeli z žefranom prav zaradi njegovih učinkov. Nedavne študije pa so celo dokazale, da spodbuja gibljivost semenčic pri moških in celo zmanjša nekatere izmed stranskih učinkov pri ljudeh, kise zdravijo z antidepresivi.

FIGE
Fige so spolni stimulans in vsebujejo veliko aminokislin, ki povečujejo spolno vzdržljivost in povečujejo libido. Med afrodiziak pa naj bi spadale tudi zaradi svoje zapeljive oblike.

ŠPARGLJI
Vsebujejo ogromno vit. E, ki povečuje pretok krvi in kisika v spolne organe. Vsebujejo tudi veliko kalija, ki je pomemben pri proizvodnji spolnih hormonov.

AVOKADO
Azteška beseda za avokado pomeni testis. Avokado vsebuje veliko folne kisline, vit. B9 in B6, ki pomaga povečati proizvodnjo testosterona.

BANANA
Banana vsebuje bromelain, encim, ki naj bi krepil spolno željo pri moških. Vsebujejo tudi veliko kalija, ki je pomemben pri proizvodnji spolnih hormonov, riboflavina in vit. B2.

ČOKOLADA
Čokolada vsebuje stimulansfeniletilamin, ki vzbuja občutke dobrega počutja. Tudi naravni kofein pripomore k temu. A to velja samo za temno čokolado, ki vsebuje vsaj 75% kakava.

OSTRIGE
Legenda pravi, da je Casanova nekoč zapeljal devico tako, da je s svojii ustnicami med njena porinil ostrigo. Cink, ki ga vsebujejo ostrige, je mineral, ki ima pomembno vlogo pri proizvodnji testosterona in semenske tekočine. Ostrige pa vsebujejo tudi dopamin, ki v možganih povzroči reakcijo, ki povzroči spolno željo.

GRANATNO JABOLKO
Je polno antioksidantov, ki pripomorejo k zdravljenju vnetij, hkrati pa čsitijo oblloge na arterijah ter tako pomagajo pri večjem pretoku krvi v vse predele telesa, tudi spolovila. Nekatere študije naj bi celo dokazovale učinke pri erektilni disfunkciji.

RDEČE VINO
Pripomore k vzdušju, resveratrol, ki ga vsebuje, pa pomaga zmanjševati vnetja in povečuje pretok krvi.

LOSOS
Bogat je z maščobnimi kislinami omega 3 , ki so pomembne za zdravje srca, hkrati pa dvigujejo libido, saj povečujejo proizvodnjo estrogena, testosterona in progesterona.

OREHI IN MANDLJI
So simbol plodnosti v umetnosti in tudi glavni vir koristnih maščobnih kislin, kot so recimo omega 3, ki pomagajo pri proizvodnji hormonov. Že sam vonj mandljev naj bi pri ženskah vzbujal strast.

VANILIJA
Poleg omamnega vonja ima tudi pomirjujoč učinek. Zato je pogosta sestavina kopeli, če želite pričarati romantično večerjo, pa prižgte svečko z vonjem vanilije.

LUBENICA
Lubenica ima vleiko citrulina, ki povečuje pretok krvi in s tem vpliva tudi na spolno vzburjenje.

MED
Že Hipokrat je govoril o medu in njegovi moči v spolnosti. Bor v medu pomaga pri uravnavanju hormonov in dušikovega oksida, kar pomaga povečati pretok krvi po spolovilih.

KAVA
Podobno kot pri čokoladi kofein v kavi poveča vzdržljivost in dviguje razpoloženje. Kava povečuje tudi raven dopamina v možganih, ta pa dviguje tako spolno željo kot tudi užitek.

ČEŠNJE
Vsebujejo kalij, vit. C in antocianine, močne antioksidante, ki pomagajo ohranjati zdrav spolni nagon.

ANTIAFRODIZIAK
Obstajajo živila, ki imajo ravno obraten učinek, kot živila, ki veljajo za afrodiziak. Mlečni zdelki npr., vsebujejo sintetične hormone, ki imajo negativen vpliv na estrogen in testosteron. Uživanje priljubljene pokovke za pripravo v mikrovalovni pečici, pa naj bi bila povezana z nižjim številom spermijev pri moških.

 

Vir: Bodi zdrava, februar 2019

Komentiranje je onemogočeno..