suha in dehidrirana koža

Kozmetične značilnosti suhe kože so finost, napetost, koža je tanka, transparentna, pore niso vidne, prhljajasta, mat-medla, brez leska, zgodaj se postara, visoko občutljiva.

Na pogled je taka koža prhljajasta, hrapava in razpokana. Menjaje je opaziti bleda in rjavkasta področja. Prekrvavitev je neenakomerna, pigmentacija rahlo lisasta. Koža je občutljiva na kemične in fizikalne vplive, ima zmanjšano sposobnost nevtralizacije lugov in je močno občutljiva na sonce.
Gubice in gube se razvijejo zgodaj, plasti kože se hitro tanjšajo. Na taki koži velikokrat nastanejo lise in bradavice.

Tovrstno stanje kože že od rane mladosti naprej potrebuje z vlago in maščobo bogato nego, obenem pa vseskozi tudi obvezno zaščito pred soncem, da se prepreči predčasno staranje.

pomanjkanje vlage ali maščobe?

Potrebno je razlikovati med suho kožo, s pomanjkanjem vlage in suho kožo, ki ji manjka vlage in maščobe. Proizvajalci namreč na svoje izdelke najraje napišejo samo “za suho kožo”, šele pregled sestavin pa nam lahko zagotovo pove ali bo izdelek zadovoljil ravno naše potrebe. Torej, ali potrebujemo hidratantno kremo ali tako, ki bo kožo tudi mastila. V kozmetičnem jeziku s pojmom suha koža označujemo tako kožo, ki ji manjka maščobe IN vlage. Kožo, ki ji manjka samo vlage, pa označujemo kot dehidrirano kožo. Ta lahko nastopi pri vseh tipih kože!

Dehidrirana koža

Zgodi se lahko vsem tipom kože, največkrat pa suhi koži (sebostatični) in suhi seboreji (seborrhoea sicca).
Vzroke najdemo v slabem hidrolipidnem plašču, stanje pa potencira premočno izpostavljanje soncu, veter, centralno ogrevanje, klima naprave, preveč uporabe vode…

Voda namreč roževinasto plast kože sicer ugodno navlaži, vendar ta pri suhem zraku že po 30 minutah izpari s kože, ki postaja vedno bolj suha, zgubana, srbeča in neprijetno napeta. Povečana je občutljivost na razpoke, vnetja in infekcije.

Pri negi take kože je navlažitev ključnega pomena, predvsem pa je pomembno vlago v koži tudi zadržati. Najboljši vlažilci v preparatih so: hijaluronska kislina, kolagen, elastin, natrijev laktat, sečnina, glicerin, propilenglikol.

(Literatura: Interno gradivo ZTI, 2002)

Preberite tudi: Nega obraza s sadnimi kislinami

Morda bi vas zanimalo: Globinska nega obraza

Komentiranje je onemogočeno..