s krompirčkom nad celulit

Celulit je novodobna estetska nadloga. Ko so še zdravo jedli, niso poznali stresa in predvsem v telo niso vnašali strupov v raznoraznih oblikah, tudi celulita niso poznali.

Ko se boste odločili, da je skrajni čas, da na svojem jedilniku nekaj spremenite, ga obogatite z naslednjimi živili:

Krompir

Krompir vsebuje veliko kalija, ki pomaga pri odvajanju odvečne vode iz tkiv. Ponaša se z obilico balastnih snovi in vlaknin, ki pomagajo pri čiščenju telesa. Za večjo prožnost veznega tkiva pa poskrbi sorazmerno velika vsebnost bakra.
Ne nazadnje, krompir vsebuje tudi veliko vitamina C in visokovrednih beljakovin.

Krompir vedno kuhajte neolupljen. Vse dobre snovi se namreč skrivajo tik pod lupino.

Avokado

Tudi avokado vsebuje veliko kalija in bakra, poleg tega pa tudi ogromno vitamina D in B6 ter magnezija. Magnezij je odličen mineral, ki aktivira več kot 300 encimov, ki so potrebni za pravilno presnovo maščob.

Proso

Za ljudi s slabotnim tkivom je proso idealno hranilo. Z visoko vsebnostjo silicija pripomore h krepitvi vezivnega tkiva. Vsebuje tudi veliko bakra, balastnih snovi, železa, fluora, magnezija in mangama.

Proso hitro postane žarko, zato g ane kupujte na zalogo. Morebitni grenak okus odpravimo tako, da proseno kašo pred kuhanjem dobro operemo.

Brokoli

Brokoli je odličen vir kalcija, bakra, magnezija, železa, mangama in balastnih snovi. Zaradi visoke vsebnosti cinka in vitaminov C in A dobro varuje pred prostimi radikali, glukosinolati pa telo ščitijo pred snovmi, ki povzročajo raka.

Ječmen

Ječmen vsebuje znatne količine silicija ter izredno veliko cinka in silicija. Vodotopne balastne snovi zavirajo praznenje želodca, pospešujejo pa tudi izločanje neželenih snovi skozi črevesje in tako zmanjšujejo možnost za nastanek črevesnega raka. Z uživanjem ječmena boste telesu dovedli tudi mnogo železa, magnezija in mangana.

Kislo zelje

Zelja ne smemo nikoli izpirati, saj na ta način izgubi preveč koristnih snovi. Predvsem C vitamin se s kuhanjem skoraj popolnoma izgubi. Največ dobrih snovi, kot so na primer kalij, baker, balastne snovi in omenjeni C vitamin, zaužijemo s surovim zeljem. S kumino, majaronom in klinčki je lažje prebavljivo.

 

Preberite tudi: Se celulit res da odpraviti?

Komentiranje je onemogočeno..