rok uporabe kozmetičnih izdelkov

Se vam kdaj zgodi, da v najbolj zaprašenem kotu kopalniške omarice najdete nekdaj svojo najljubšo šminko? Imate pomisleke, če bi jo vrgli proč?

Na izdelku ali njegovi embalaži mora biti natisnjen simbol odprtega lončka.
V njegovi sredini ali zraven je izpisano, koliko časa po odprtju izdelka, je le-ta še uporaben.

loncek loncek2

Velja pa za izdelek, ki je pravilno skladiščen, torej, na hladnem, suhem in temnem prostoru, kar kopalnica zagotovo ni! Ob nepravilnem skladiščenju morate navedeni rok uporabe skrajšati vsaj za polovico.
Poleg tega se je pametno držati še nekaj malenkosti in tako kar najbolje zavarovati izdelek pred oporečnostjo.

  • Posebno pozornost namenite izdelkom, ki vsebujejo veliko vode (kreme, toniki), saj so zaradi vodne osnove med najbolj izpostavljenimi.
  • Izdelke takoj po uporabi dobro zaprite.
  • Izbirajte med izdelki v tubah, ker so najbolj higienični. Kozmetiko v lončkih zajemajte izključno s plastičnimi lopaticami, opranimi pred vsako uporabo.
  • Nikoli v lonček ne pomakajte prstov in tako vanj prenašajte bakterij z rok in izza nohtov!
  • Tudi ličil ne nanašajte s prsti, uporabite aplikatorje, ki jih redno perite/ menjajte.
  • Izdelkov z aplikatorji (npr. ličila) ne posojajte prijateljicam, saj služijo kot odlično sredstvo za prenos virusov in bakterij.
  • Čopiče redno perite z mlačno vodo in nežnim detergentom, gobice za ličenje redno menjajte.

Nikoli ne kupite izdelka, ki nima natisnjenega simbola odprtega lončka. Od leta 2003 velja zakon, ki uvaja obvezno navedbo simbola na izdelku zaradi varovanja potrošnikov. Če omenjenega simbola ne opazite, izdelek vrnite na polico. V najslabšem primeru je lahko tako star, da ob njegovi proizvodnji zakon še ni veljal ali pa prihaja iz nekontroliranega uvoza, ki ne ščiti potrošnika v okvirih zahtev EU.
Prav tako se izogibajte izdelkom, ki imajo zelo dolg rok uporabe. To pomeni, da vsebujejo veliko konzervansov, ki so škodljivi za vaše zdravje in lepoto.

Izdelek takoj zavrzite, če spremeni barvo, vonj ali teksturo!

Komentiranje je onemogočeno..