rakotvorne kozmetične učinkovine

Če vam je vsaj malo mar za svoje zdravje, ne nasedajte proizvajalcem, ki bi ga radi oskrunili na račun lepote. Spodnji seznam naj vam bo v pomoč, da se boste izognili najbolj nevarnih kozmetičnim sestavinam, ki so v izdelku največkrat samo zaradi izdelka samega, ne pa zato, da bi koristili vaši koži. Poiščite naravne alternative, s pozitivnimi učinki tako na izdelek, kot na vaše zdravje in lepoto kože.

14-Dioxane

Rakotvorna sestavina, draži oči, sluznico in kožo, zastruplja ledvice in jetra ter povzroča zaspanost in pomirjenost centralnega živčnega sistema.

2-bromo-2-nitropropane-13-diol (Bronopol)

Strupen, povzroča alergični kontaktni dermatitis.

AlcoholIsopropyl (SD-40)

Zelo dražeče in izsušujoče topilo in dehidrator,  ki prekine naravno kislo zaščito kože in jo izpostavi bakterijam, virusom in plesnim. Lahko pospešuje rjave lise in prezgodnje staranje kože.

Anionski emulgatorji

Lahko so okuženi z nitrosamini, ki so rakotvorni. Emulgatorji lahko povzročijo resne zdravstvene težave. Uporabljajo se pri pranju avtomobilov, za čiščenje tal v garažah in delavnicah, za razmaščevanje strojev in – v 90% osebnih sredstev, ki se penijo. Poznamo jih pod naslednjimi imeni:

* Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
* Sodium Laureth Sulfate (SLES)
* Ammonium Lauryl Sulfate (ALS)
* Ammonium Laureth Sulfate (ALES)
* Sodium Methyl Cocoyl Taurate
* Sodium Lauroyl Sarcosinate
* Sodium Cocoyl Sarcosinate
* Potassium Coco Hydrolysed Collagen
* TEA (Triethanolamine) Lauryl Sulfate
* TEA (Triethanolamine) Laureth Sulfate
* Lauryl or Cocoyl Sarcosine
* Disodium Oleamide Sulfosuccinate
* Disodium Laureth Sulfosuccinate
* Disodium Dioctyl Sulfosuccinate etc

Butylated Hudroxyanisole (BHA)

Povzroča alergični kontaktni dermatitis.

Butylated Hydroxytoluene (BHT)

Povzroča alergični kontaktni dermatitis.

Kationski  emulgatorji

Te kemikalije so električno pozitivno nabite. Uporabljajo se pri balzamih za lase, izvirajo pa iz papirne in tekstilne industrije, kjer jih uporabljajo kot mehčala in anti-statične agente. Pri dolgotrajni uporabi postanejo lasje izsušeni, krhki in lomljivi. So sintetičega izvora, dražeči, povzročajo alergije in zastrupitve, v primeru zaužitja lahko pomenijo smrt.

* Stearalkonium chloride
* Benzalkonium chloride
* Cetrimonium chloride
* Cetalkonium chloride
* Lauryl dimonium hydrolysed collagen

Chloromethylisothiazolinone  in  Isothiazolinone

Povzročata kontaktni dermatitis.

Cocoamidopropyl Betaine

Povzroča draženje kože in oči.

DEA (diethanolamine) MEA (Monoethanolamine) & TEA (triethanolamine)

Zelo pogosto se uporabljajo v kozmetiki za doseganje ugodnega pH.

TEA povzroča alergične reakcije, kot so problemi z očmi, suho kožo in izsušenimi lasmi in je strupen pri dolgotrajni uporabi. V Evropi so te sestavine že prepovedane zaradi svoje rakotvornosti.

Razkužila na bazi DEA povzročajo raka jeter in ledvic.

Diazolidinyl urea

Dokazano osnovni vzrok za kontaktni dermatitis. Vsebuje formaldehide, rakotvorne sestavine, je strupen pri vdihavanju, zelo draži.

DMDM Hydantoin

Vsebuje formaldehide.

Ethoxylated emulgatorji

Ethoxylated emulgatorji so zelo uporabljani v kozmetični industriji kot penila, emulgatorji in vlažila. Pri njihovi proizvodnji se ustvari 14-dioxanepotencialna rakotvorna substanca.

Na nalepkah so označeni s prefiksom  “PEG”, “polyethylene”, “polyethylene glycol”, “polyoxyethylene”, “-eth-” or  “-oxynol-“.

FD in C barvni pigmenti

So sintetična barvila narejena iz smole premoga. Vsebujejo soli težkih kovin, ki vnašajo strupe v kožo ter povzročajo preobčutljivost kože in draženje. Testi na živalih so dokazali, da so skoraj vsi rakotvorni.

Formaldehid

Formaldehid  je poznan kot rakotvoren. Povzroča alergije, draženje in kontaktni dermatitis, glavobole in kronično utrujenost. Hlapi so izredno dražeči za oči, nos in grlo.

Fragrance (dišava)

Oznaka Fragrance lahko označuje prisotnost skoraj 4000 različnih sestavin, od katerih so mnoge strupene ali rakotvorne. Znani simptomi so glavoboli, vrtoglavica, alergični izpuščaji, razbarvanje kože, močan kašelj in bruhanje ter nadražena koža. Klinične raziskave tudi dokazujejo, da te dišave napadajo centralni živčni sistem s povzročanjem depresije, hiperaktivnosti in radražljivosti.

Imidazolidinyl urea

Trgovsko ime za to kemikalijo je Germall 115. Že pri 10°C sprošča formaldehid, rakotvorno sestavino. Je zelo strupen.

Lanolin

Vsaka kemikalija, uporabljena na ovcah, kontaminira lanolin, pridobljen iz volne. Velika večina lanolina, ki se uporablja v kozmetični industriji, je visoko kontaminiranega s klorovimi organskimi pescitidi npr. z DDT.

Methylisothiazolinone in  Methylchloroisothiazolinone

Obadva povzročata kozmetične alergije.

Mineralno olje

Izdelek iz petroleja, ki prekrije kožo kot plastika in zapre vse pore. Preprečuje koži uničiti strupe, povzroča akne in ostale kožne bolezni. Upočasni razvoj kožnih celic in povzroča predčasno staranje kože. Uporabljen je v mnogih izdelkih, vsak derivat mineralnega olja je lahko kontaminiran z rakotvornim PAH’s (Polycyclic Aromatic Hydrocarbons). Je zelo poceni.

* Mineral oil
* Liquidum paraffinum
* Paraffin oil
* Paraffin wax
* Petrolatum

Povzročitelji nitrosaminov

* 2-bromo-2-nitropropane-13-diol
* Cocoyl Sarcosine
* DEA compounds
* Imidazolidinyl Urea
* Formaldehyde
* Hydrolysed Animal Protein
* Lauryl Sarcosine
* MEA compounds
* Quaternium-7153160etc
* Sodium Lauryl Sulfate
* Ammonium Lauryl Sulfate
* Sodium Laureth Sulfate
* Ammonium Laureth Sulfate
* Sodium Methyl Cocoyl Taurate
* TEA compounds

Paraben konzervansi (methylparaben, propylparaben, butylparaben in ethylparaben)

Se uporabljajo za preprečevanje nastanka mikrobov in s tem podaljšajo uporabno dobo izdelka. Se zelo veliko uporabljajo, čeprav je poznano, da so strupeni. Povzročajo mnoge alergične reakcije in kožne izpuščaje.

Polyethylene Glycol (PEG) sestavine

Zelo verjetno rakotvorne sestavine petroleja, ki spremenijo in zmanjšajo naravni faktor vlažnosti kože. To povzroča prehitro staranje kože in večjo občutljivost na razne bakterije. Uporablja se v čistilih za raztaplanje olj in masti. Spreminja točko vrelišča in zgosti izdelke. Uporablja se tudi v čistilih za pečice v spreju.

Propylene/ Butylene Glycol

Propylene glycol (PG) je izdelek iz petroleja. Prodira v kožo in lahko oslabi strukturo proteinov in celic. Veliko se uporablja za pridobivanje rastlinskih izvlečkov. EPA smatra PG tako strupenega, da morajo delavci uporabljati zaščitne rokavice, oblačila in očala. Ker PG prodira v kožo izredno hitro, EPA svari pred kožnim kontaktom, ker povzroča možganske, ledvične in okvare jeter.

Na deodoransih v stiku ni nobenih opozoril, pa čeprav so koncentracije večje kot pri mnogih industrijskih uporabah.

PVP/ VA Copolymer

Izdelek iz petroleja, ki se uporablja pri lakih za lase, kodranju in ostali kozmetiki. Smatra se za strupenega, ker se delci lahko pridružijo ostalim tujkom v pljučih občutljivih oseb.

Quaternium-7153160 itd.

Strupeni, povzročajo kožne izpuščaje in alergične reakcije.

Žarka naravna pomirjevala

Naravna olja uporabljena v kozmetiki bi morala biti pridobljena s hladnim stiskanjem. Prečiščenim rastlinskim oljem, ki jih najdemo na policah supermarketov, manjka barva, vonj in okus, so očiščena hranil, bistvenih maščobnih kislin, vitaminov, torej vsega dobrega za kožo. Vsebujejo pa strupene maščobne kisline, ki nastanejo pri procesu čiščenja.

Drugi zelo pomemben podatek pri kremah narejenih iz rastlinskih olj, je rok uporabe. Najboljša rastlinska olja (iz vrtnic, svetlina in borača) so polna sičena, kar pomeni, da oksidirajo in postanejo žarka v približno 6 mesecih. Večina kozmetike, ki jo najdemo na prodajnih policah pa ima rok uporabe tri leta. Žarka olja so škodljiva, tvorijo proste radikale, ki škodijo vaši koži in jo postarajo.

Pomirjevala pridobljena iz silicona

Pomirjeva iz silikona zapirajo kožo, ji ne dovolijo dihati. Nekatere raziskave so odkrile, da znojenje povzročeno zaradi zaprtja kože, povzroča razdraženo kožo. Nekatera pomirjevala so celo znana kot povzročitelji tumorjev in se nabirajo v jetrih in limfnih vozlih. Tudi niso biološko razgradljivi, kar še dodatno obremenjuje okolje.

* Dimethicone
* Dimethicone Copolyol
* Cyclomethicone

Sodium Laureth Sulfate (SLES) in Ammonium Laureth Sulfate (ALES)

Kadar sta SLES in  ALES v kombinaciji z ostalimi kemikalijami, tvorita nitrosamine, ki so zelo rakotvorni. V napol naravni kozmetiki to prikrivajo kot “pridobljeno iz plodov kokosove palme”

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) in Ammonium Lauryl Sulfate (ALS)

Se uporabljata za pranje avtomobilov, tal in kot razmaščevale strojev – in v 90% izdelkih, ki se penijo.

Živali, ki so bile izpostavljene  SLS in ALS so dobile poškodbe oči, izčrpanost centralnega živčnega sistema, diarejo, mnoge kožne izpuščaje, težko so dihale, nekatere so celo umrle.

Oči dojenčka se mogoče ne bodo pravilno razvile, ker SLS in ALS topita proteine.

SLS in  ALS lahko poškodujeta tudi imunski sistem kože, ker povzročita ločevanje kožnih plasti in vnetja.

Stearalkonium Chloride

To je strupena kemikalija, ki se uporablja v kremah in balzamih za lase. Povzroča alergične reakcije. Stearalkonium chloride je bil razvit kot industrijski mehčalec in je veliko cenejši za uporabo v kozmetiki kot proteini ali rastline, ki pomagajo k zdravim lasem.

Talc (smukec)

Znanstvene raziskave so dokazale, da pogosta uporaba smukca v področju genitalij poveča možnost za razvoj raka na jajčnikih za trikrat do štirikrat.

TEA (Triethanolamine) Laureth Sulfate

Sintetični emulgator, zelo kislinski. Preko 40% kozmetike ga vsebuje, čeprav vsebuje nitrosamine, ki so zelo rakotvorni.

Toluene

Izvleček iz varnostnega lista:

* Strup! Navarnost! Škodljiv ali smrtonosen v primeru zaužitja. Škodljiv pri vdihavanju ali stiku s kožo.
* Škodljiv pri hlapenju. Lahko poškoduje jetra, ledvica, krvni sistem ali centralni živčni sistem. Draži kožo, oči in vdihalne poti.
* Stik nosečnice s toluenom lahko vpliva na razvoj zarodka.
….

 

povzeto po: www.organicconsumers.org

Komentiranje je onemogočeno..