Ogabne sestavine v kozmetiki

Čedalje bolj se zavedamo, da JE pomembno kaj dajemo na kožo, v prvi vrsti

Nekatere sestavine pa so, blago rečeno, ogabne. Če bi jih znali prepoznati, bi se jim najverjetneje raje izognili. To so ene izmed njih:

KOSTNA MOKA

Kostna moka se pridobiva s predelavo živalskih stranskih produktov. “Nore krave” niso preprečile uporabe kostne moke niti v prehrani, niti v kozmetiki.
Najdete jo pod imeni meal in abrasive, največkrat pa jo boste našli v zobnih pastah, kjer se uporablja kot “naravno abrazivno sredstvo”.

OVČJI ZNOJ

Saj ne bi verjela, če bi mi nekdo rekel, da se negujem s “švicom”… Ampak lanolin ni nič drugega, kot izvleček ovčjih lojnih zlez. Pridobiva se iz ovčje dlake po striženju, radi zasledimo. Pred tem pa je potrebno ovce dobro preznojiti v za to “primernih” zelo vročih prostorih.
Lanolin kozmetičnim izdelkom “daje maščobo”. Obljublja mehko kožo. Najdemo ga v kremah za suho in zrelo kožo, v regeneratorjih za lase in v večini rdečil za ustnice, pod imeni Aliphatic Alcohol, Cholesterin, Isopropyl Lanolate, Laneth, Lanogene, Lanolin Acids, Wool Fat, Wool Wax, Lanolin Alcohol, Lanosterols, Triterpene Alcohols, Lanothionine.

KOKTAJL PERJA, DLAK IN BAKTERIJ

L-cistein pridobivajo iz človeških las, živalske dlake, ptičjega perja ali s fermentacijo bakterij E. coli. Najdemo ga predvsem v izdelkih za vlaženje kože obraza in telesa, šamponih ter izdelkih za pospeševanje celjenja ran. Prepoznate ga po deklaracijah L-Cysteine, Cysteine, Cystine, L-Form. Nazadnje sem ga zasledila v izdelku za nego aknaste kože, ki je kategoriziran kot naraven.
Če vas skrbi, da je vaš kruh bolj mehak, kot bi ga močne pekovske roke bile sposobne pregnesti, preverite, če ne vsebuje E920. Gre za isto stvar.

DROBNO MLETI HROŠČI

Z veseljem sem kupila jogurt, kjer je pisalo, da vsebuje naravno barvilo. Da ti občutek, da gre za stisnjen korenček. E120, sicer. V kozmetiki se uporablja izraz karmin. “Naravna rdeča barva” za proizvodnjo dekorativne kozmetike se pridobiva s kuhanjem, sušenjem in mletjem zajedalskega hrošča košeniljka.

ŽELATINA

Želatina je izdelana iz podaljšanega vrenja živalskih kož, vezivnega tkiva ali kosti. Uporablja se predvsem v prehrambeni industriji, najdemo pa jo tudi v kremah za obraz, dekorativni kozmetiki in šamponih, pod imeni želatina, Gel, Gelatine, Isinglass. Nazadnje sem jo opazila kot sestavino več lakov pri znani kataloški prodaji kozmetike.

Če bi se tem sestavinam radi izognili, se najprej ozrite po naravni kozmetiki. Imejte v mislih, da naravno ne pomeni nujno samo rastlinsko in da v prosti prodaji ni stroge regulative, kjer bi izdelek, na katerem piše naravno, dejansko moral vsebovati več kot 1% naravnih snovi.
Certificirana naravna kozmetika zagotavlja vse to. (preberi: certifikati naravne kozmetike)

 

Komentiranje je onemogočeno..