moj sadni eliksir

Kokos…, me spomni na poletje, ležanje pod palmami in vonj po sončni kremi. Spomni me na najljubši parfum in pralineje posute s kokosovo moko. Moj najljubši sadež… Pa veste, da je tudi najbolj dragocen?

Kokosova palma

Kokosovi palmi v Indiji pravijo “drevo, ki nudi vse, kar rabimo za življenje”, v Mezopotaniji “drevo tisočih rab”, na Filipinih pa “drevo življenja”.

Domačini uporabljajo rastlino za prekrivanje hiš, pletenje klobukov in košar. Korenine se uporablja v zdravilstvu in za naravna barvila.

Sama prazne kokosove orehe rada uporabim za cvetlične obešanke.

Kokosova maščoba

Pri nas največkrat uporabljen del kokosove palme je kokosova maščoba (kokosovo olje, kokosova mast), ki jo uporabljamo v prehrambeni in kozmetični industriji.

Prehrana

Poleg olivnega olja je kokosova mast najbolj zdrava in zaželjena maščoba v naši kuhinji. Ker je izjemno stabilna, zelo dobro prenaša visoke temperature in je tako od vseh maščob najbolj primerna za kuho, peko in cvrtje. Svoje strukture ne spreminja do 173 C in kar je najbolj pomembno, pri segrevanju ne razpada na rakotvorne transmaščobne kisline!

Izjemna lastnost kokosovega olja je tudi v tem, da ga telo zelo hitro presnavlja. Zaradi svoje zgradbe maščoba iz kokosovega olja ne kroži po krvnem obtoku v tolikšni meri kot druge maščobe in tako ne prispeva h kopičenju maščob v celicah. Iz tega sledi, da maščobne kisline v kokosovem olju proizvajajo predvsem energijo in ne telesne maščobe. Kljub temu, da vsebuje kokosova maščoba 900 kcal, jih v telesu pokuri več, kot jih prinese. Uživanje kokosovega olja zelo ugodno vpliva tudi na izboljšanje imunskega sistema.

Kozmetika

V kozmetiki kokosovo olje s pridom uporabljamo za nego suhe, zrele, občutljive in ranjene kože ter za nego kože po sončenju. Kokosovo olje kožo zjemno dobro nahrani, navlaži, zgladi, naredi voljno in mehko. Zaradi vsebnosti vitamina E deluje antioksidativno, varovalno in pomirjevalno ter izboljšuje elastičnost kože.

Odlično se obnese tudi pri negi las, katerim povrne sijaj in mehkobo.

Kokosova voda

Kokosova voda je najbolj čista oblika tekočine takoj za vodo. Vsebuje ogromno elektrolitov, kalcija, kalija, magnezija in naravnega sladkorja, kar ji daje lastnost najboljšega naravnega izotoničnega napitka, ki nam po telesni vadbi povrne izgubljene elektrolite.

Kokosova voda v telesu deluje močno antibakterijsko in protivirusno, pomaga pri okrevanju in uravnavanju kislosti telesa.

To je moj sadni eliksir.
Kateri je pa tvoj? 🙂

Komentiranje je onemogočeno..