certifikati naravne kozmetike

Se čedalje bolj zavedate pomena uporabe naravnih kozmetičnih izdelkov, pa ne veste, kje začeti? Ne zanašajte se na to, da je kozmetični izdelek naraven, če tako obljublja (samo) njegovo ime. Poiščite naslednje certifikate. Namenjeni so vam, da bo vaša izbira lažja. Izdelki jih pridobijo samo pod izjemno strogimi pogoji.

demeterBlagovna znamka za proizvode, pridelane po biološko-dinamični metodi, ki jo smejo uporabljati le partnerji, podvrženi najstrožji kontroli, ki presega zahteve za ekološko pridelavo Bio – uredbe Evropske skupnosti. Biodinamiki kakovost svojih živil izboljšujejo predvsem s skrbjo za ohranjanje zdravja in rodnosti tal. Zdravje rastlin krepijo z zeliščnimi preparati in čaji, s pravilnim kolobarjenjem in z upoštevanjem pravega časa za vsako opravilo. Živali v hlevih niso privezane, kravam ne režejo rogov, oploditev živali se opravlja po naravni poti. Certifikat, ki se kot najstrožji uporablja v prehrambeni industriji, pridobi le izjemna naravna kozmetika.

soilEden najstrožjih certifikatov za certificiranje naravne ekološke kozmetike označuje kozmetiko, ki ima 95-70% ekoloških (organskih) sestavin. Ekološko necertificirane sestavine se lahko uporabi le, če ne obstaja ekvivalent v organski (ekološki) različici. Izdelki so brez SLS, SLES, ALS, phylatov, parabenov, fenoksietanolov, DMDM, PEG, silikonov, umetnih barv in dišav, petrokemikalij, uree, DEA, MEA, TEA, glikolov in gensko spremenjenih sestavin (GSO). Vsa predelava sestavin in embalaža mora biti ekološka – naravi prijazna.

ecocertEcocert je francosko združenje za kontrolo in certificiranje izdelkov na področju naravne kozmetike. Predstavlja vodilno oznako za jamstvo ekološko-biološke kozmetike. Izdelki z oznako ECOCERT nimajo etoksiliranih sestavin, glikolov, parabenov in umetnih dišav. EcoCert izdelek mora vsebovati 95-47,5 % sestavin naravnega izvora in 5-10 % organskih sestavin. Veljajo strogi predpisi pridelave in predelave sestavin, zaščita in ohranjanje okolja, okoljsko neoporečna uporaba delovnih procesov in embalaž iz recikliranega materiala. Izdelki ne smejo biti testirani na živalih.

veganVegan je priznani mednarodni veganski standard, ki ga podeljuje mednarodno združenje veganov Vegan Society. Že od leta 1944 izdelki z VEGAN certifikatom potrjujejo, da njihovi izdelki ne vsebujejo nikakršnih živalskih sestavin ali proizvodov ter so brez genetsko spremenjenih organizmov (GMO). Produkti in sestavine v nobeni fazi proizvodnje niso bili testirani na živalih.

bdihOznako BDIH podeljuje nemško industrijsko in trgovsko združenje, ki je izdelalo merila za standard “naravne” kozmetike. Označuje kozmetiko naravnih rastlinskih surovin, pretežno iz certificirane ekološke pridelave ali kontroliranega nabiranja divje rastočih rastlin, netestiranje na živalih, naravne konzervanse, do okolja prijazen proizvodni proces, embalaža iz okolju prijaznih materialov. Prepovedana je uporaba anorganskih soli, mineralnih surovin, sintetiziranih barvil, dišav, etoksiliziranih surovin, silikonov, parafina in drugih naftnih derivatov ter GSO. Obsevanje izdelkov ni dovoljeno.

ofcNeodvisni avstralski certifikat zagotavlja visoke organske standarde sestavin in procesov predelave. Prepoveduje uporabo umetnih konzervansov, barvil, dišav, dioxinov, mineralnega olja, sintetičnih substanc, propilen glikola, parfumov, barvnih komponent neorganskih ali sintetičnih virov, antimikrobnih agentov, ki niso pridobljeni iz organskih virov, EDTA, DEA, MEA, talca, ftalatov, alkilnih sulfatov, alkil eter sulfatov, polisorbatov, aluminija, živalskih sestavin, kemično sintetiziranih zaščitnih faktorjev.

nasaaNacionalno združenje za trajnostno kmetijstvo je vodilno avstralsko združenje za certificirano organsko hrano in kozmetiko.

acoStandard se uporablja za vrste ekoloških podjetij – hrano in pijačo, kozmetiko, prehranske vlaknine, kmete, predelovalce, trgovce na drobno in proizvajalce certificiranih organskih sestavin. Kot eden izmed najstrožjih standardov v Avstraliji, Australian Certified Organic standard združuje zahteve ustreznih nacionalnih in mednarodnih standardov, tako da imajo potrošniki preprosto izbiro pri nakupu ekoloških proizvodov.

usdaAmeriški nacionalni program (NOP) za certificiranje ekološke pridelave in predelave prehrane in kozmetike Ministrstva za kmetijstvo (USDA).
V okviru programa ministrstvo akreditira zasebna podjetja, organizacije ter državne agencije za izdajanje certifikatov proizvajalcem in predelovalcem ekoloških izdelkov.

no-animalZajček označuje izdelke, ki niso bili testirani na živalih v nobeni stopnji razvoja izdelka. To velja tako za podjetje, ki izdelek proizvaja, kot za laboratorije, s katerimi sodeluje, ali njegove dobavitelje.

primaklimaPodjetje sodeluje pri projektu Prima Klima, ki omogoča CO2 nevtralno proizvodnjo. Za odgovarjajočo površino namreč podjetje plača za pogozditev in ta način odkupi svoj CO2 odtis, ki ga je s proizvodnjo kozmetičnih izdelkov povzročil. Tako se CO2 s pomočjo zasaditve dreves uravnava in manj obremenjuje okolje.

fairtradePo definiciji WFTO (World Fair Trade Organization – Svetovne pravično-trgovinske organizacije) je pravična trgovina trgovsko partnerstvo, ki pomaga šibkejšim proizvajalcem iz držav v razvoju (predvsem iz Afrike, Latinske Amerike in Azije), da se lahko predstavijo na globalnem trgu. Zagotavlja jim boljše pogoje dela in prodaje, pošteno plačilo ter spodbuja njihov dolgoročni razvoj.

okoNemški ÖKO TEST podeljuje najbolj ugledna potrošniška organizacija, ki izvaja neodvisne teste, nadzoruje izdelke predvsem glede vsebnosti najbolj spornih sestavin: ftalatov, formaldehidov, PEG-derivatov, cinnamyl alkohola, halogenorganskih spojin in podobno. ÖKO TEST na evropski ravni testira kozmetične proizvode, svoje izsledke objavlja, določa kvaliteto izdelkov in jih priporoča kupcem.

iceaIcea standard zagotavlja, da sestavine izdelka niso gensko spremenjene ali obsevane. Priporoča uporabo sestavin iz ekološke kmetijske pridelave.

Komentiranje je onemogočeno..