Prhljaj in seboreični dermatitis

Ne samo estetska nadloga, temveč tudi idealno gojišče za bakterije in glivice.

Prhljaj se razvije na podlagi določenih dejavnikov, prisotna pa mora biti kvasovka, t.i. Pityrosporum ovale (Malassezia furfur).
Na lasišču naseljena kvasovka navadno miruje, dokler se ne izpolnijo določeni pogoji, kot na primer padec imunskega sistema, sprememba v prehranjevanju, bolezen, stres, pomanjkanje vitaminov, okoljski vplivi…ali kombinacija večih, ki sprožijo nastanek prhljaja.

Pri zdravem lasišču poroženele celice, kot nevidni delci v suhi obliki, odpadajo s kože. Pri prhljaju je funkcija poroženevanja motena. Povečana je celična izmenjava, vrhnjica hitreje poroženeva. Poroženeli delci so znatno večji, odpadajo v obliki otrobov. Govorimo o “suhem prhljaju”. Z lahkoto se odlušči z lasišča, na laseh se ga zlahka opazi. Lasične srbi, zato še povečamo problem, ko s praskanjem povzročamo vnetja, ki lahko sprožijo seboreični dermatitis.

Za seboreo (“mastni prhljaj”) je značilno preveliko izločanje maščob, kopičenje maščobnih kislin in posledično spremenjena sestava maščobnega izločka. Glava srbi, opaziti je izpadanje mastnih las, koža je na nekaterih mestih pordela.

Kot prvo je pametno poiskati notranji vzrok, ki je največkrat kriv za večino bolezni in ga odpraviti.

Pozornost velja nameniti močno začinjeni, slani, zapečeni hrani, alkoholu, mastni in močnati hrani, sladkarijam. Vse to vpliva na razvoj ugodnega okolja za naselitev in razmnoževanja glivic. Povečati je potrebno uživanje sadja in zelenjave, mleka in mlečnih izdelkov. Pomembni so vitamini A, E, B, C ter minerali, kot so kalcij, cink, baker…

Zunanja pomoč v vsakem primeru pride prav. Za začetek opustimo feniranje.
Kaj pa šamponi? Nekateri šamponi proti prhljaju delujejo neposredno na glivice (Oronazol), nekateri zdravijo simptome. Luskinasto lasišče lahko negujemo z ricinusovim in olivnim oljem ter salicilno kislino.

Ob znakih seboroičnega dermatitisa in neuspelega domačega zdravljenja, je priporočljiv obisk specialista.

 

Preberite tudi: 10 nasvetov za nego mastnih las

Komentiranje je onemogočeno..