Potenje, hiperhidroza

Potenje je naraven proces, s katerim telo uravnava svojo telesno temperaturo in iz telesa izloča strupe. Svež znoj je brez vonja, neprijetno aromo pa dobi ob razgradnji, ko voda iz njega izhlapeva in na koži ostajajo samo razpadajoče maščobne kisline in bakterije.

Proti neprijetnemu vonju se v prvi vrsti ubranimo z rednim umivanjem, ki mora poleg tople vode obvezno vključevati tudi (trdo) milo, zaželeno je tudi odstranjevanje dlak in uporaba kozmetičnih sredstev v ta namen.

Deodoranti preprečujejo razvoj neprijetnega vonja ob potenju in so, v primerjavi z antiperspiranti, ki delujejo tako, da potenje preprečujejo, z zdravstvenega vidika bolj primerni. Kot že rečeno, je potenje proces izločanja, ki ga ni pametno prekinjati.

Antiperspiranti pa delujejo ravno na ta princip in sicer na račun strupenih kemikalij (npr.: aluminijev klorid), ki povzročijo zatekanje, zožitev izvodil in posledično manjše izločanje. Kot prvo je potrebno omeniti, da je aluminijev klorid zelo strupena sestavina, ki si je ne želite vnašati v telo.

Obstajajo določene študije, ki omenjeno substanco povezujejo z nastankom raka na prsih. Kot drugo pa je znano, da je sicer manjša količina potu, ki se ob uporabi antiperspirantov vseeno izloči, veliko bolj koncentrirana in zato veliko bolj smrdi!

Proti neprijetnemu vonju se torej najlaže zavarujete z dobrim deodorantom. Da bi malenkost ublažili mokrenje, pa lahko poskusite še s katerim od »babičinih receptov«:

–    umivanje s sodo bikarbono
–    žajbljevi obkladki
–    zeliščne kopeli
–    umivanje zaključite z mrzlo vodo, da zaprete izvodila
–    kožo napudrajte z otroškim pudrom, ki bo vsrkal odvečno vodo
–    na oblačila nalepite bombažne blazinice

Hiperhidroza

0,05 % ljudi trpi za patološkim prekomernih znojenjem, t.i. hiperhidrozo, ki nastane zaradi povečanega delovanja znojnic na področju dlani, podplatov, pazduh ali obraza, največkrat v drugem ali tretjem desetletju življenja.

Vzroki za nastanek hiperhidroze so lahko:

–    čustveni in duševni stres,
–    različna obolenja (motnje delovanja ščitnice, tuberkoloza, malarija, sladkorna bolezen, hemiplegija…)
–    posledica jemanja zdravil (aspirin, meprobamat, penicilin…),
–    alkoholne ali nikotinske zastrupitve,
–    poklici z izrazito ročnimi deli,
–    nenehen stik rok oz. dlani z kemikalijami ali z močnimi alkalnimi mili.

Zdravljenje hiperhidroze:
–    pomirjevala (npr. persen),
–    aplikacije Botulinum toksina A (zelo boleč poseg, pol letni učinek),
–    odstranjevanje znojnic s kiretažo (možne kontraindikacije: kirurški zapleti, postoperativni zapleti, znojenje se lahko pojavi na drugih predelih…).

 

Preberite tudi: Delovanje in uporaba zdravilnih rastlin

Komentiranje je onemogočeno..