Pomen probiotikov pri zdravljenju ekcema

Morda se na prvi pogled sliši bizarno, da bi milijoni majhnih organizmov, ki živijo v našem prebavnem sistemu, lahko imeli vpliv na srbeč ekcem na vaši nogi ali izbruh rdečine na vašem licu. Po branju tega članka boste razumeli zapleteno razmerje med črevesjem, mikroorganizmi (probiotiki) in ekcemom . Prav tako boste lažje znali izbrati hrano in prehranske dodatke v pravilnih oblikah in količinah.

Prvi podatek, da bi bakterije v črevesju lahko imele vlogo pri tveganju za razvoj ekcemov, je prišlo z odkritjem, da imajo dojeni otroci zmanjšano incidenco za pojav ekcema, ta se pojavi kasneje in v manjši intenziteti.
Na začetku so bile te koristi pripisane protitelesom, ki jih je otrok dobival od matere, vendar so raziskave pokazale, da so matere, ki so jemale probiotike, ustvarile še večjo zaščito pred pojavnostjo ekcema.
Na srečo bolnikov z ekcemi, je to stanje s probiotiki možno doseči še dolgo po zaključku otroštva.

KAJ SO PROBIOTIKI?

Probiotiki so bakterije prebavnega trakta, debelega in tankega črevesja. Njihovo število lahko niha glede na prehrano, uporabo zdravil in celo glede na stres. Vplivajo na način prebave in asimilacijo hranil, telesu pomagajo odstranjevati toksine, vpliv imajo tudi na sluznično pregrado prebavnega trakta, kar vpliva na delovanje imunskega sistema. V zadnji trditvi je najmočnejša povezava med probiotiki in ekcemom. Če ni zadostne sluznične pregrade, lahko prehrambeni in okoljski antigeni prehajajo v krvni obtok, s čimer aktivirajo imunski sistem in vodijo do hiperaktivnosti. Ta hiperaktivnost je znak ekcemskih bolezni.

NAJBOLJŠI PROBIOTIKI ZA EKCEM

Lactobacillus Acidophilus: nedavna japonska študija je pokazala, da je vnos Lactobacillus Acidophilus bistveno izboljšal simptome ekcema in povzročil upad citokinov, to je, vnetnih imunskih celic.
Bifidobacterium: otroci z visokim tveganjem za pojav ekcema, ki so v prvih treh mesecih življenja uživali mešanico fidobakterij, so imeli manjšo pogostost pojava v primerjavi s skupino, ki je prejemala placebo.
Sacchromyces Boulardi: v črevesju poveča izločanje IgA. To imunski sistem varuje pred pretirano stimulacijo ob stiku z antigeni, kot so prehranske alergije ali toksini iz okolja.

KAKO KUPITI DOBRE PROBIOTIKE?

Čistost je zelo pomembna. 50% vseh tablet je narejenih iz lepil, t.i. veziv. Za večino ljudi to predstavlja le neprijetno dejstvo, za alergike pa je to lahko resna težava.

HRANA Z ŽIVIMI PROBIOTIKI

  • Jogurt v vseh oblikah: sojin, kravji, kozji ali kokosov. Preverite deklaracijo, kjer naj piše, da vsebuje žive kulture.
  • Kefir
  • Kislo zelje
  • Kisla smetana
  • Surovo mleko

Povzeto po: http://eczemafree.org

Komentiranje je onemogočeno..