Milije. Kdaj se čiščenje odsvetuje?

Milije so drobne bele izboklinice, ki po izgledu in na otip, spominjajo na zrno zdroba. Pojavijo se lahko kjerkoli na obrazu, najraje okrog nosa in pod očmi, pa tudi na nadlahteh.

Nastanejo, ko odmrle kožne celice in keratin ostanejo ujeti pod površino kože. Zakaj do tega pride, ni povsem pojasnjeno. Nastanek lahko potencira neprimerno izpostavljanje soncu, nedosledno čiščenje in uporaba neprimernih negovalnih sredstev.

Največkrat izginejo same v roku nekaj tednov ali mesecev.
Milij ne stiskajte. Lahko poškodujete kožo ter tvegate brazgotine ali okužbo. Lahko si pomagate s kislinskimi pilingi in retinolom. K hitrejši odstranitvi vam lahko pomaga kozmetičarka, ki vam bo svetovala tudi primerno čistilno in negovalno kozmetiko.

V določenih primerih se odstranjevanje, tako mehansko, kot kemično, še posebej odsvetuje. To je takrat, kadar se milije pojavijo na vekah ali tik pod očmi.

Koža na tem delu je zelo tanka, mehansko odstranjevanje lahko povzroči resne poškodbe kože, pri uporabi kemičnih sredstev pa tvegamo, da te pridejo v stik s sluznico, kar lahko povzroči resne reakcije.

Milije so zelo pogost pojav tudi pri novorojenčkih. Pravimo, da se “čisti koža”, kar je posledica materinih hormonov.

Nežne, tanke kože nikakor ne obdelujmo ne s pripravki, ne s stiskanjem ali čim podobnim.

Precej hitro se itak sčistijo same.

Komentiranje je onemogočeno..