Kontaktni dermatitis kot posledica nošenja mask

Alergični kontaktni dermatitis (alergični kontaktni ekcem) nastane kot posledica pozne alergijske reakcije. Alergeni so navadno kemijske snovi z majhno molekularno maso, ki pridejo v stik s kožo iz zunanjosti.

Običajno prihajamo v stik z veliko alergenimi snovmi, ki ne povzročajo težav, ker je ta stik kratkotrajen, koncentracija alergena pa je majhna. Kontaktni dermatitis je sicer značilen za določene poklice, ki redno prihajajo v stik z večjo količino dražečih snovi (npr. čistilke).
Ekcematizacija se pojavi hitreje, če je bila koža predhodno že poškodovana. Določeni poklici (npr. frizerka), imajo zaradi oslabljene kožne bariere večjo tendenco za pojav dermatitisov in okužb kože na rokah.

Vnetje se kaže z značilno ascendentno spongiozo, spongiotičnimi mehurčki in imigracijo limfocitov iz dermisa v vrhnjico.

Koža je rdečična, rosi, opaziti je mehurčke, srbi, lahko se lušči, zateguje in daje občutek vročice.

Ko dražljaj (stik z alergenom) preneha, bolezenska stanja počasi izzvenijo. Latentna senzibilizacija pa lahko ostane še desetletja. To pomeni, da bodo težave ob prenehanju nošenja maske počasi izzvenele, ponovni stik z njo pa bo ponovno spodbudil reakcijo. Za kontaktni dermatitis bolniki znajo povedati, da se vsak nadaljni ponovni stik z alergenom kaže v močnejši reakciji.


SESTAVINE OBRAZNIH MASK

Alergijske kožne reakcije na tkanine so najpogosteje posledica formaldehidnih zaključnih smol, barvil , lepil, kemičnih dodatkov in strojenja, ki se uporabljajo pri predelavi tkanine.

  • Poliester in Spandex

Poliester je sintetično vlakno izdelano iz poliesterskih vlaken na osnovi nafte. Alergično reakcijo na poliester imenujemo tudi tekstilni dermatitis.

Draženje se pojavi po stiku kože s tekstilnimi vlakni, še pogosteje pa po stiku s kemičnimi dodatki, ki se uporabljajo za obdelavo teh tkanin (npr. barvila in detergenti.)

Simptomi alergije na poliester in/ ali spandex se kažejo na koži s srbenjem, rdečimi lisami, luščenjem, otekanjem in občutkom toplote.

Glavna strupena kemikalija iz poliestra, je etilen glikol, ki se absorbira v naše telo z vdihavanjem in preko kože. Poleg kožnih sprememb lahko alergije na tkanino povzročijo zategovanje ali bolečino v prsih in/ ali težave z dihanjem in otekanje mehkih tkiv. Simptomi alergije se lahko poslabšajo, če se tkanina tesno prilega telesu, če je koža pregreta, izpostavljena prekomerni vlagi ali slabi higieni.

Če sumite, da ste alergični na poliester, izbirajte druge materiale, kot so bombaž in svila.

  • Polipropilen

Polipropilen se najpogosteje uporablja kot embalaža za hrano. Kljub temu so to vrsto mikroplastike najpogosteje našli v blatu udeležencev v raziskavi, kjer so dokazovali, da mikroplastika lahko prihaja v naše telo, vstopa v krvni in limfni sistem ter jetra.

Plastika v človeškem sistemu povzroča tveganje za nastanek bakterijskih okužb, naselitev škodljivih kemikalij v telo, draženje črevesne flore in vpliva na imunski sistem.

HERPES, IMPETIGO, ROZACEJA

Številni znanstveno podprti članki potrjujejo, da redno nošenje mask vpliva tudi na izbruh herpesa, povečuje možnosti bakterijskih okužb (npr. impetigo, sploh pri otrocih) ter slabša stanje rozalične kože.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34310757/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7280724/

Preberite tudi: Akne kot posledica nošenja mask.


Viri:

M.B., J.F.: Mala dermatovenerologija
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24392992/ http://www.comfortncolor.com/HTML/Microplastics/Microplastics%20found%20in%20human%20stools%20for%20the%20first%20time%20_%20Environment%20_%20The%20Guardian.pdf
slike: https://balmonds.co.uk/ in osebni arhiv

Komentiranje je onemogočeno..