Glivična okužba stopal

Glivične okužbe so najpogostejše bolezenske okužbe stopal.
Simptomi so rdeča, srbeča, luščeča se koža. Gre za kožne plesnobe, t.i. dermatomikoze. Plesni se kot priskledniki ali zajedalci naselijo v vrhnjični roženini, lahko pa tudi v kožnih priveskih, v tem primeru nohtih. Plesnobo nohta imenujemo onihomikoza in se začne na prostem delu nohta, ki se odebeli, postane krhek in porumeni. S časoma se razširi po vsem nohtu, ki se posledično boleče vname. Okužba se dalje širi tudi na ostale nohte.

Na zdravi koži večina plesni živi kot saprofit. Da postanejo kožne plesni patogene, so potrebni določeni pogoji. Eden takih je dispozicija prizadetega posameznika, drugi pa spremenjen kemizem kože.
Plesni se prenašajo posredno ali neposredno. Večina kožnih glivic se najhitreje razrašča na toplih, vlažnih, pokritih predelih. Idealne razmere za rast najdejo v nezračni obuti, pod tesnimi, slabo zračnimi oblačili, v toplih in vlažnih kožnih gubah.

Preprečevanje glivičnih okužb

Bistvo je v preprečevanju ustvarjanja idealnih pogojev za rast in razvoj plesni. Glivice imajo rade toplo, vlažno in nezračno okolje.

  • nosite zračno obutev, nikakor plastične,
  • nosite bombažno perilo in nogavice, nikakor sintetično,
  • nogavice in perilo prekuhavajte ali perite na MIN 60 stopinj,
  • po umivanju do suhega obrišite stopala, predvsem prostor med prsti,
  • po umivanju do suhega obrišite genitalne gube,
  • za noge uporabljajte posebno brisačo, ki jo prekuhajte ali operite na MIN 60 stopinj,
  • za genitalne predele uporabljajte posebno brisačo, ki jo prekuhajte ali operite na MIN 60 stopinj,
  • uporabljajte izključno svoje perilo, nogavice, obutev in hišne copate,
  • izogibajte se uživanju sladkih stvari.

V primeru že obstoječe okužbe, poskrbite za njeno takojšnje zdravljenje, upoštevajte navodila za preprečevanje nadaljnjih okužb, kamor vključite še dodatno razkuževanje obutve, saj zdravljenje ne bo uspešno, če ga boste lokalno sicer uspešno zdravili, obenem pa obolela področja ponovno kontaminirali z okuženo obutvijo.

Če imate težave pri prepoznavanju glivičnih okužb se oglasite v našem salonu. Svetovali vam bomo tudi primerna zdravila za zdravljenje.

Preberite tudi: Glivična okužba nohtov.

Komentiranje je onemogočeno..