čemu se res reče mozolj

Acne Vulgaris, t.i. Vulgarne akne, so kronična, vnetna bolezen predelov kože, kjer najdemo veliko lojnic: obraz, hrbet, prsi, ramena, nadlahti in vrat.
Prve okvare se pojavijo v času pubertete, ko se poveča izločanje spolnih hormonov, česar posledica je povečano izločanje loja s spremenjeno sestavo. Povečana je raven estrov voska in skvalena, upaden je nivo holesterola. V času pubertete se večinoma vsakomur pojavi vsaj neka oblika okvare, bodisi komedoni, papule ali pustule.

Gre za fiziološke akne, ki se pozdravijo same od sebe pri večini adolescentov. Pri približno tretjini pa se razvijejo manifestne akne, ki na koži puščajo trajne posledice, t.j. brazgotine, kar jih uvršča med najpogostejše dermatološke bolezni.
Akne navadno trajajo približno 10 let, nekje do 30. leta, nekaterim pa se pojavljajo celo življenje. Najhujše oblike aken se pojavljajo pri moškem spolu.
Nagnjenost k aknam, kot tudi velikost in aktivnost lojnic, je dedna. Glavni patogenski dejavniki pri razvoju bolezni so prekomerno izločanje loja (seborea), pospešeno poroženevanje (hiperkeratinizacija) in delovanje bakterij (predvsem Propionibacterium acnes).

Primarne spremembe, ki jih povzročajo akne so mikrokomedon, zaprti in odprti komedon. Mikrokomedon je viden le z mikroskopom. Iz njega se razvije zaprti komedon, ki je viden kot bunčica kožne ali bele barve. Gre za nakopičene keratinocite in loj. Odprti komedon (ogrc) največkrat nastane iz zaprtega, lahko pa tudi direktno iz mikrokomedona. Črna kapica je iz melanina, cel pa je sestavljen iz keratinocitov, loja, bakterij, stafilokokov in gliv.

Sekundarno povzročene spremembe so vnetne okvare, kot so papule, pustule, nodusi, abscesi in sinusi. Papule in pustule nastanejo, ko komedoni počijo in se njihova vsebina izlije v dermis. Vedno je prisotno tudi vnetje, ki lahko traja tedne ali mesece. Abscesi nastanejo z združevanjem papul, pustul ali iz nodusov. Pogosto se povežejo s fistulami in nastanejo t.i. sinusi.

Posledične okvare aknavosti so veliki odprti komedoni, povezani med sabo, ciste (zaprti komedoni) in brazgotine.

Vulgarne akne klasificiramo na blage, srednje hude in hude oblike. Bolezen zapušča številne trajne brazgotine, od komaj opaznih do zelo izrazitih.
Komedonska aknavost je primer blažjega obolenja. Gre za posamezne ali številne odprte in zaprte komedone, ki se pojavljajo predvsem na obrazu. Skoraj vedno je izražena seborea.
Hujša je papulopustulozna oblika, ki se prepozna po  furunklom podobnim tvorbam, ki prizadanejo obraz, vrat, hrbet, prsa, nadlahti. Vedno je prisotna seborea.
Konglobirane akne so najhujša oblika aknavosti, ki prizadene predvsem moške. Okvare se poleg značilnih področjih pojavljajo tudi na trebuhu, v ušesnih mečicah in na lasišču. Puščajo številne brazgotine.

Čeprav akne pogosto minejo spontano, pa je zdravljenje vseeno priporočljivo. Z njim skrajšamo čas trajanja bolezni, zmanjšamo in preprečujemo brazgotine. Bolnik se mora izogibati komedogenim in aknogenim snovem in pretiranim, neustreznim posegom na koži.
Lokalna zdravila so primerna za zdravljenje komedonskih in papulopustuloznih aken in kot dopolnilno zdravljenje hujših oblik. Gre predvsem za oksidacijska, keratolitična in protibakterijska sredstva, v obliki losjonov, gelov in emulzij.
Za sistemsko zdravljenje hujših oblik aknavosti se uporabljajo tetraciklini. Zdravljenje traja več mesecev. Večji odmerki delujejo bakteriostatično, manjši pa učinkujejo na delovanje bakterij.

(Literatura: M. Betetto, J. Fettich: Mala dermatovenerologija)

 

Morda bi vas zanimalo: Študentska čistilna nega obraza

Komentiranje je onemogočeno..