ali čokolada povzroča mozolje?

Verjetno ste že opazili, da so se vam, vkolikor ste k temu nagnjeni, ob stresnejših situacijah po čelu spustili mozoljčki.

Po drugi strani pa aknavost na predelu čeljustne kosti lahko nakazuje na težave z rodili ali prebavili.

Težave z rodili se kažejo v hormonskem neravnovesju, pri čemer se aknavost lahko pojavi po prenehanju jemanja kontracepcijskih tabletk, med nosečnostjo, rada se izraža pri nerednih menstruacijah itd. Z ustrezno nego lahko izbruhe aknavosti dokaj uspešno kontrolirate, za samo zdravljenje pa je potreben sistematski pristop.

Zelo pogost vzrok aknavosti na omenjenem predelu pa so lahko tudi težave v prebavnem traktu. Ko ste v svoj jedilnik že vnesli dovolj balastnih snovi ter vode in se tudi redno rekreirate, težave pa so še vedno tu, pomislite na mlečne izdelke. Koliko jih v povprečju zaužijete? Mleko, smetana, jogurt, sladoled, sladkarije… Intoleranca na mlečne izdelke je zelo pogosta presnovna motnja, vendar vzroke za simptome največkrat iščemo drugje.

Laktozna intoleranca se lahko razvije z leti in zaradi počasnega napredovanja nemalokrat ostane prezrta. Težave se lahko kažejo v napenjanju, bolečem trebuhu, tekočem ali drugače spremenjenem blatu in…, nečisto kožo na predelu čeljustne kosti. Do laktozne netolerance pride zaradi zmanjšane dejavnosti ali odsotnosti encima laktaze v prebavnem sistemu, ki je potreben za razgradnjo mlečnega sladkorja oziroma laktoze. Ta se nahaja v mleku in mlečnih izdelkih, kot aditiv pa je lahko dodana tudi v številna druga živila.

Če z jedilnika nikakor ne morete črtati mlečnih izdelkov ali jih nadomestiti z alternativami, kot so riževo mleko, sojini jogurti, rastlinske smetane…, pobrskajte vsaj za izdelki brez laktoze, s katerimi se od nedavnega lahko pohvalijo tudi naše Mlekarne.

 

Preberite tudi: Komedogene učinkovine ali kdo j kriv za moje mozolje

Komentiranje je onemogočeno..