13 nasvetov za nego mozoljaste kože

V času prebujanja hormonov smo vsi bolj dovzetni za nastajanje ogrcev, milij, mozoljčkov in aken. Nekateri pa smo k temu nagnjeni celo življenje. Poglejmo, kaj lahko storite sami, da pojav omilite ali celo odpravite kar sami.

KOZMETIKA

Najslabše, kar lahko storite je, da pohitite v najbližjo trgovino in pokupite vso zalogo kozmetičnih izdelkov, na katerih piše “za mastno, aknasto kožo”. Če vaša koža res ni zelo mastna in zelo debela, si boste s tem nakopali še več zamašenih por. Deficit vlage, ki ga boste uničili z nepravimi kozmetičnim izdelki, bo koža poskušala nadomestiti s povečano proizvodnjo loja, ki bo vaše pore dodatno bremenil. Ko torej kupujete kozmetične izdelke, se držite naslednjih nasvetov:

1. Kupujte čistilna sredstva, ki vaše kože ne izsušujejo. Če vam po umivanju “kožo vleče skupaj”, ne bodo prava. V tem smislu raje izbirajte čistila tipa “čistilno mleko”, namesto čistilni gel ali pena.

2. Kremo izberite vlažilno. Vlage vam v koži nikoli ne sme primanjkovati.
za krotitev mozoljčkov, namesto čistil in krem, raje izberite tonike in maske, ki vsebujejo salicilno, glikolno, mlečno kislino, glino, zeleni čaj, eterična olja čajevca…

3. Preden karkoli kupite, preverite sestavine. Na seznamu ne sme biti komedogenih učinkovin, zelo zaželjeno pa je, da tudi zdravju škodljivih sestavin ne. Če potrebujete pomoč pri analizi, smo vam z veseljem na voljo.

4. Piling ne sme manjkati na vaši polički. Odstranjuje poroženel sloj, kamor se izločki kože in svinjarija iz okolja najraje skrijejo in povzročajo probleme. Izberite piling z veliko vsebnostjo abrazivnega materiala, uporabljajte ga 1x tedensko-1x mesečno, primerno tipu kože. Če o tipu kože niste prepričani, uporabljajte raje manj, kot več, saj preiravanje vodi k prekomernemu zadebeljevanju kože.

PREHRANA

Obstajajo raziskave, ki potrjujejo, da težave s kožo izvirajo iz prebavnega sistema. Zato še zdaleč ni vseeno, kaj jeste, ko zasledujete ideal čiste kože.

5. Zakaj je temu tako in katera hrana je največkrat kriva za nečisto kožo, preberite v članku: Ali čokolada povzroča mozolje?

HIGIENA

Z dnevnimi higienskimi ukrepi lahko veliko pripomorete, da se bo stanje izboljšalo oziroma se vsaj ne bo poslabšalo. Na tem mestu nočem reči, da imate težave s higieno, želim le poudariti, da se morate mikrobom bolj izogibati, kot prijateljica s porcelanasto kožo, ki na njih ni tako občutljiva.

6. Zjutraj iz zvečer osvojite dnevno rutino čiščenja in nege. Ponoči vaša koža izloča loj in toksine, čez dan pa se poleg tega na njej nabira še umazanija iz smoga, izpušnih plinov, cigaretnega dima… To so mastne komponente, ki jih voda ne raztaplja in so poleg komedogene kozmetike glavni krivec za zamašene pore. Potrebujete čistilno mleko (v primerjavi z geli in penami so mleka navadno tipa voda v olju, t.i. v/o emulzije), s katerimi boste nesnago učinkovito odstranili s kože, le-te pa ne boste izsušili.

7. Za brisanje obraza uporabljajte papirnate brisače za enkratno uporabo. V mokrih, bombažnih brisačah se razmnožujejo bakterije, na katere ste bolj občutljivi, kot drugi ljudje.

8. Nadaljujte s tonikom ali masko, s katerim boste delovali na izsuševanje mozoljev, preprečevanje njihovega nastajanja in pospeševali obnovo kože. Pri izbiri naj vam pomaga kozmetičarka. Zaključite s kremo, ki bi bila primerna vašemu tipu kože, če bi odšteli težavo z mozolji! Pri določanju realnega tipa kože se vam splača investirati v izkušeno mnenje, saj je vaš celoten nakup negovalne kozmetike in njen uspeh, odvisen od tega dejavnika.

9. Dvakrat tedensko zamenjajte prevleke vzglavnikov. Ponoči vaša koža izloča veliko stvari, na katere naslednji dan ne želite položiti očiščenih, odprtih por.

10. Tekom dneva bodite pozorni na nezavedno dotikanje obraza, umikanje las s čela, podpiranje brade med delom za računalnikom. Rok nikoli nimate dovolj čistih, da z njimi na obraz ne bi nosili umazanije in bakterij, ki povzročajo mozoljčke ali vsaj ogrce.

11. Preberite zadnji stavek še enkrat; zato si mozoljev ne smete stiskati sami. Če pustimo ob strani tudi nepotrebne poškodbe kože, zaradi katerih se lahko na koži pojavijo pigmentacije in brazgotine.

12. Če nosite očala, okvirje vsak dan rakužite. Izločki kože se na njih radi naseljujejo.

13. To je vaša nova srečna številka in pravi: večkrat obiščite kozmetičarko. Ne samo zato, da vam bo globinsko očistila in nahranila kožo, pomagala pri regeneraciji in skuhala kavo, temveč predvsem zato, da bo spremljala vaš napredek in vas bogatila z nasveti, ki vam lahko pomagajo.

Komentiranje je onemogočeno..