kako lepo porjaveti

Zakaj nekatere sonce opeče takoj, ko se mu izpostavijo, nekatere pa zelo težko? Zakaj nekateri tako lepo porjavijo, ko lahko ostali o tem samo sanjajo?

Vse je odvisno od tipa kože, ki ga kozmetično razdeljujemo v štiri glavne kategorije. Od tega, kateri skupini pripadate, je odvisno, kakšno zaščito boste na soncu morali uporabljati in kako intenzivno boste zagoreli.

Keltski tip

Keltski tip kože imajo rdečelasci z zelo svetlo, porcelanasto poltjo, modrimi ali zelenimi očmi in s pegastim obrazom. Njihova koža je na UV žarke najbolj občutljiva, saj dobijo sončne opekline že po 10 minutah zmernega sončenja.

Germanski tip

Germanski tip kože imajo ljudje svetle polti, s temnoplavimi ali svetlorjavimi lasmi, s sivimi, modrimi, zelenimi ali rjavimi očmi. Njihov koža prenese do 20 minut zmernega sončenja brez posledic.

Mešani tip

Mešani tip kože imajo ljudje s temnejšo poltjo, s temnimi lasmi in sivimi ali rjavimi očmi, ki se lahko sončijo do 30 minut, ne da bi jih opeklo, nato lepo porjavijo.

Mediteranski tip

Mediteranski tip kože imajo ljudje z olivno poltjo, s črnimi lasmi in očmi. Ti se lahko sončijo na zmernem soncu brez posledic na koži do 45 minut.

Darinka Fajdiga: Koža, Pami 1998

 

Preberite tudi: Solarij pred morjem

Komentiranje je onemogočeno..