Solarij pred morjem?

Koža je največji organ našega telesa. Telesu zagotavlja zaščito pred zunanjimi mehanskimi silami, kemičnimi in biološkimi vplivi in pred škodljivimi učinki sončnih žarkov. Sodeluje pri vzdrževanju vodnega ravnovesja v telesu in pri vzdrževanju telesne temperature. Koža je tudi čutilo, izločilo, podkožno maščevje zaloga hrane in energije, v koži nastaja aktivni vitamin D itd.

Zaščita pred sončnimi žarki

Za zaščito kože in notranjosti telesa pred sončnimi žarki so odgovorni mastni kislinski plašč, ker masti v njem vsrkavajo UV žarke, roževina, ki prav tako vsrkava UV in toplotne žarke ter melanocitni sistem v vrhnjici kože, kjer je melanin tisti, ki vsrkava in odbija UV in toplotne žarke.

Danes je ozonski plašč, ki Zemljo in nas ščiti pred škodljivim sevanjem poškodovan, naše kože so vsako desetletje bolj in bolj občutljive, zato ni čudnega, da je obolenj zaradi škodljivih žarkov čedalje več.

Ker smo si božjo zaščito že dodobra uničili, nam ostane samo še lastna. Na to pa tudi ne damo kaj dosti. Škodljivi učinki UV žarkov na kožo se hitreje in izraziteje razvijejo na občutljivi koži, torej taki, ki je že poškodovana ali iritirana oz. dedno bolj občutljiva na žarke.

UVB žarki

UVB žarki so srednje dolgi žarki in so zaslužni za rjavo barvo, ki jo dobimo ob zmernem sončenju. Ob pretirani izpostavljenosti povzročajo rdečino, eritem, opekline.

Ob izpostavljenosti UVB žarkom nastane zakasnela ali indirektna pigmentacija, pride do kemičnih sprememb: tirozin se spremeni v dopa in dopakinon. Obe reakciji katalizira encim tirozinaza ob prisotnosti molekularnega kisika. Intermediat dopakinon daje rjavo črno barvo (eumelanin) ali rumeno-rdečo, ki vsebuje žveplo (foemelanin). Melanin absorbira fotone, ki jih nosijo UV in IR žarki.

UVB žarki imajo učinek na vrhnjico (epidermis). Rjava barva ni nič drugega kot poškodba celic, v katerih se začno sproščati prosti radikali. To poškodbo bo koža poskušala popraviti, zato se bo povečala delitev zarodnih celic v globjih plasteh in tako obnavljanje vrhnjice. Problem nastane, če so globje plasti poškodovane od žarkov, ki smo jih dobili v solariju.

UVA žarki

UVA žarki so najdaljši žarki in imajo učinek na dermis, torej globje plasti kože. Povzročijo preobčutljivost, gube, staranje in kožnega raka. Poškodujejo kapilare, celice in vezivno tkivo. Zaslužni so za fototoksične in fotoalergične reakcije.

Ob izpostavljanju UVA žarkom pride do direktne, takojšnje ali kratkotrajne porjavelosti, ki traja le nekaj ur ali dni. Nastane z neenciamatsko fotooksidacijo predstopnje melanina in z disperzijo melanosomov v keratinocite. To je porjavelost, ki jo dobimo v solariju. Ta porjavelost nima zaščitnih lastnosti!

Najslabše, kar lahko storite je to, da se greste sončit v solarij, da bi dobili “podlago za na morje”.

 • Kot prvo, smo dokazali, da »podlage«, torej zaščitnih lastnosti, na katere računate, v solariju ne boste dobili.
 • Kot drugo, bo regeneracija poškodovane povrhnjice (zaradi UVB sončnih žarkov) slabša, če ne bo mogla dobiti pomoči od uničenih globjih plasti (zaradi UVA solarijskih žarkov).
 • Kot tretje, se je potrebno zavedati, da se UVA žarki v telesu nalagajo celo življenje!

Vse to je vzrok trajnih in nepopravljivih sprememb v koži, ki med drugim povzročajo tudi prezgodnje staranje kože. Ker so vzrok sončni žarki, govorimo tudi o fotostaranju kože.

Prvi znaki časovnega staranja na koži bi se, če ne bi bilo škodljivega vpliva UV žarkov in podnebja na kožo, pokazali šele po 50. letu starosti. Danes pa opažamo prve znake že po 25. letu.

Vplivi UV žarkov se kažejo v različnih oblikah hiperpigmentacij.

Hiperpigmentacije

(povzeto po predavanju asist. dr. Borut Žgavec, spec. dermatolog)

Hiperpigmentacije so spremembe na koži, kjer gre za povečano količino pigmenta, mnogokrat pa se na enak način pokažejo tudi številni kožni tumorji, tako benigni – nenevarni, kot tudi maligni – nevarni kožni raki.

 • Ephelide (navadne pege) so rjave lise različnih velikosti in oblik, predvsem po obrazu in drugih svetlobi izpostavljenih predelih kože. V keratinocitih bazalne plati je povečana količina melanina, število melanocitov je normalno.
 • Melasma (chloasma) je lokalna, nepravilna rjava pigmentacija, predvsem na svetlobi izpostavljenih predelih pri ženskah, najpogosteje po čelu in licih. Nastanek pospešijo ženski hormoni, UV sevanje, nekatera zdravila (peroralni kontraceptivi), genetična občutljivost ter različni kozmetični pripravki.
 • Periorbitalna melanoza so pigmentirani kolobarji okrog oči.
 • Makule »cafe au lait« so lise barve mlečne kave, različno velike, neenakomerno pigmentirane. V keratinocitih bazalne plasti je povečana količina melanina.
 • Lentigo solaris (starostne pege) se pojavljajo predvsem pri starejših ljudeh, po obrazu in podlakteh, gre za povečano količino melanina in melanocitov.
 • Keratoses seborrhoicae (starostne ali senilne bradavice) so benigni tumorji povrhnjice. Najpogostejše po 50. letu, a se pojavljajo tudi že pri 25.
 • Lentigo simlex: rjave do črne lise, ki se začno pojavljati po puberteti in se s časom večajo. V bazalni plasti je količina melanocitov in količina melanina povečana. Na enak način se začne tudi maligni melanom.
 • Melanocitni nevusi (materina znamenja) so benigni tumorji melanocitov. Nekateri so prisotni že ob rojstvu ali pa se pojavijo v prvih letih življenja.
MALIGNI MELANOM

Črni rak je zelo nevaren rak kože s slabo prognozo. Na žalost se pojavlja v zelo različnih oblikah in lahko v začetku posnema številne druge kožne pigmentne spremembe, ki sem jih naštevala prej. Zgodnje prepoznavanje in odstranjevanje je odločilno za preživetje, v nasprotnem primeru so posledice običajno usodne.

BAZALNOCELIČNI KARCINOM

Je najpogostejši rak kože. Pojavi se po 30. letu ali prej. Poznamo številne oblike, med katerimi je tudi pigmentirani bazaliom, ki ga predvsem v zgodnjih oblikah lahko zamenjamo z drugimi pigmentnimi spremembami.

POSTINFLAMATORNE HIPERPIGMENTACIJE

Nastanejo na mestih predhodnega kožnega vnetja. Najpogosteje po raznih dermatitisih oz. ekcemih, aknah in zdravilih ter po uporabi kozmetičnih preparatov v kombinaciji z delovanjem UV žarkov.

 

Preberite tudi: SPF in zvezdice, gremo na sonce!

Komentiranje je onemogočeno..