brazilska depilacija- kdo se voska in zakaj?

Danes je nekaj povsem vsakdanjega, če so ženske spodnje poloble gladke kot otroške ritke. Raziskovalki z univerze v Indiani sta v nedavni raziskavi ugotovili, da je skoraj 60% Američank, starih 18-24 let, tam spodaj včasih ali vedno urejenih do golega, o podobnih navadah pa poroča skoraj polovica Američank, starih 25-29 let. Številke kažejo na jasno prepoznavno usmeritev: danes je brez grmička več žensk kot kadarkoli prej. Sramne dlake pač izumirajo.

Brazilska depilacija je storitev, ki si jo večinoma privoščijo mlade heteroseksualne belke, med katerimi je za tiste, mlajše od 30 let 2x ali 3x verjetneje, da bodo »zbrazilkane«, kot ženske po 30. letu.

Tudi Jodie Staiman, kozmetičarka v snobovskem salonu v Illinoisu se strinja, da je 80% njenih »brazilk« mlajših od 30 let, kar pa še zdaleč ne pomeni, da se starejše gospe ne voskajo. Mati Sophie Pinto, 56-letna ločenka, na pobudo hčerke redno obiskuje kozmetični salon tudi zaradi depilacije, imenovane brazilska depilacija.

Po raziskavah profesorice Herbenickove je voskanje najpogostejše med spolno aktivnimi ženskami, zlasti med tistimi, ki redno prakticirajo oralni seks in tistimi, ki niso v monogamnem razmerju.

Vendar se dame postavljajo s popolnoma »pokošenim« venerinim gričkom tudi iz številnih drugih razlogov, od praktičnih do provokativnih. Razlaga Herbernickove zveni precej krotko: po njenem imamo opravka s prilagajanjem dokaj razgaljenim modnim smernicam. »Današnje spodnje perilo je veliko manjše, kot smo ga nosile pred 20 leti«, pravi. »In če vam pri straneh izpod elastike štrlijo kodrčki, je to videti, no, nemarno.«

Sophie Pinto razmišlja bolj praktično kot škandalozno: tam spodaj se preprosto počuti bolj čista. »Veliko telovadim in se veliko potim,« mirno reče. »In če si tam spodaj kosmat, to začne zaudarjati. Torej, ja, res boli, ampak potem se počutiš toliko bolj čist.

Gospodična Pinto, ki brez dlake na jeziku govori o svojem spolnem življenju, poudarja, da se nikoli ni voskala na željo partnerja ali fanta. »Prvič sem se zaradi sebe,« pravi, »in to še vedno počnem zaradi sebe.« Prvi »golosek« si je omislila pri 17 letih.

Povzeto po: Ashley Fetters, Revija Global, marec 2012

Preberite tudi: Brazilska depilacija; 10 najpogostejših vprašanj

Komentiranje je onemogočeno..