Zakaj depilacijske kreme niso ok?

Kemična depilacija (t.i. depilacijske kreme, spreji, losjoni) vsebuje učinkovine, ki topijo keratin. Keratin je sestavina dlak, las, nohtov in tudi kože. Poleg tega, da stopijo dlako, spreminjajo tudi Ph na okoliški koži, kar lahko privede do raznih iritacij. Topijo tudi nohte, če pripravkov ne nanašamo s priloženimi lopatkami.

Močno alergijski kemični snovi, ki jih depilacijske kreme vsebujejo, sta predvsem kalcijev tioglikol in barijev sulfid. Za tioglikolno kislino je znano, da se lahko absorbira skozi kožo in se ji je potrebno, predvsem v času nosečnosti, obvezno izogniti, saj prehaja skozi posteljico, poškoduje posteljnično bariero, zmanjšuje rodno sposobnost in ima mutageni učinek (poškoduje dedni material v celicah – DNK).

Depilacijske kreme delujejo na površini kože in kolikor globoko jim uspe spolzeti v folikle. Nekaj, kar je sposobno raztopiti dlako in poškodovati kožo, si ne želite spraviti še globje v telo. Ob dolgotrajnejši uporabi se bodo dlake zaradi draženja lasne čebulice prav tako zadebelile, potemnile in postale ščetinaste, zato je smiselnost njihove uporabe nasploh vprašljiva.

Ne nazadnje, neprijeten vonj depilacijskih krem je pripisati amonijaku, ki je znan kot zelo iritanten plin. Občutljivim ženskam in nosečnicam ob stiku z njim postane slabo, lahko se jim vrti ali celo izgubijo zavest.

Predno naslednjič posežete po tovrstnih produktih, premislite še enkrat.

Komentiranje je onemogočeno..