ali pravilno čistiš svoj obraz?

Redno, temeljito in predvsem pravilno čiščenje kože je najpomembnejši dejavnik za lepo in zdravo kožo. Samo z izbiro pravilnega negovalnega preparata lahko dosežemo pravilno vzdrževanje zdravega fiziološkega stanja kože.

Čiščenje kože lahko razdelimo na dnevno čiščenje, kamor bi lahko prišteli splakovanje z vodo, uporabo čistilnih gelov, mlekov in tonikov ter celo nekatere kreme.
Tedensko čiščenje pomeni uporabo mask in pilingov, mesečno pa je potrebno kožo očistiti globinsko, kar navadno pomeni čiščenje oz. »nego obraza« v salonu.

Predpogoj za pravilno oblikovanje nege je pravilno določen tip kože. Ta je prirojen in nanj skoraj ne moremo vplivati. Odvisen je od zgradbe kože in aktivnosti kožnih žlez. Nastajajo odstopanja glede na letni čas in celo v toku dneva, zaradi zdravstvenih, hormonskih in duševnih vzrokov.

Največkrat si tip kože določimo kar sami in temu prilagodimo tudi nego. Bodite previdni! Dostikrat bi porabili veliko manj časa in denarja, če bi presojo že v štartu zaupali strokovnjakom.

NAPAČNA IZBIRA DNEVNIH ČISTILNIH SREDSTEV

Prepogosto posegamo po preveč agresivnih čistilih. V mislih imam čistila za mastno kožo, izdelke s preveč alkohola in take, ki jim rada rečem »vedro kemije«. Agresivna čistila v prvi vrsti koži odvzemajo prepotrebno vlago, rezultat pa je luskinasta, hrapava in uvela koža. Koža, ki ji primanjkuje vlage, bo v potrebi po lastni zaščiti pomanjkanje skušala nadomestiti s povečano proizvodnjo in izločanjem loja, ki daje svetlečo, pocasto kožo. Preobilica sebuma se na luskinasti koži rada ujame med celice in povzroča mašenje por. Tip kože v tem primeru bi z lahkoto napačno ocenili.

Preagresivna čistila na suhi koži pa imajo še posebej negativne učinke. Kožo se lahko poškoduje v tej meri, da je zaradi raznih dermatitisov potrebna dermatološka pomoč.

Po drugi strani pa, preblaga sredstva ne prinesejo želenih učinkov.

ZLORABA SREDSTEV ZA LUŠČENJE KOŽE

Poseben poudarek bom namenila previdnosti pri uporabi pilingov. Zavedati se je potrebno, da koža potrebuje cca 28 dni za obnovo. »Da se zamenja«. Logično je torej, da prepogosto odstranjevanje dela kože, ne samo, da ni priporočljivo, zna biti celo nevarno. Lahko se pojavijo težave v obliki raznih dermatitisov ali prekomernega zadebeljevanja kože.
Nikoli ne pričakujte, da boste s pilingom zradirali mozoljčke in gubice! Pilingi vsekakor pomagajo k lepi koži, vendar mora biti njihova raba načrtovana. Kot predpogoj naj zopet navedem pravilno določen tip kože. Okvirno in zelo na splošno lahko rečemo, da lahko mastne, debele kože piling uporabljajo 1x na teden, suhe in tanke pa 1x na mesec.

Bodite pozorni tudi pri izbiri vrste pilinga. Mehanski piling na aknasti koži lahko namreč povzroči, da delčki pilinga ostanejo ujeti v folikel, ki se je tekom pilingiranja odprl in tako povzročijo dodatno vnetje.

NEPRAVILNO GLOBINSKO ČIŠČENJE

Vemo, da je bolje it h kozmetičarki, ampak nas zanese. Najslabše, kar lahko storite je delovanje po sistemu: “zdaj ga vidim, zdaj ga stisnem”.

Na globinsko čiščenje moramo kožo obvezno prej pripraviti.
Kot prvo, koža mora biti dobro površinsko očiščena. Iz istega razloga, kot najprej pospravimo in pomijemo pult, predno začnemo kuhat. Površinsko čiščenje je zato prva faza »nege obraza« v salonu.

Nadaljne, koža mora biti dobro ogreta, zmehčana, pore odprte. Na ta način se izognemo preagresivnim pritiskom, ki povzročajo brazgotine in razlitje krvi v podkožje. V salonu kožo ogrejemo z vapozonom.

Roke in zanohtje mora biti obvezno temeljito oprano, skrtačeno in razkuženo. Še posebej zanohtje je leglo bakterij, zato nohtov samih nikoli ne zarijte direktno v mozolj!
Uporablja se tudi kirurške rokavice in v staničevino zavite prste.
Razkuževanje odprtih por je nujno v izogib infekcijam. Ker alkohol preveč izsušuje kožo, v salonu v ta namen uporabljamo visoko frekvenco.

Čiščenje komedonov, t.j. ogrcev, je lahko in v večini primerov uspešno. Paziti je potrebno le na pravilen potisk, da se svinjarije ne tlači še globlje v kožo ter, da pritisk ni samo površinski, saj na ta način lahko odstranimo samo zgornji del komedona, spodnji pa ostane v foliklu, kjer zato lahko pride do vnetja in ognojenja.

Čiščenje miliumov, t.j. kožnega zdroba, se opravlja s sterilno iglico. Ker je izvodilo folikla preraščeno s kožo, bi ročno stiskanje preveč poškodovalo kožo. Kožo odpremo na mestu, kjer je najlaže izluščiti zdrob in posebno pozornost namenimo temu, da poro resnično v celoti izpraznimo. Neizkušeno oko težko oceni, kdaj je folikel čist, sploh ker njegovo čiščenje spremlja občutno večja bolečina, kot pri čiščenju komedona. Vnetja in ognojenja so v tem primeru zelo pogosta. Pri čiščenju miliumov je pravilen potisk ključnega pomena, saj se ga drugače ne da odstraniti.

Najpogostejša napaka pri globinskem čiščenju je agresija. Zaradi premočnega pritiska lahko pride do pretrganja elastičnih vlaken, katerih obnavljanje ni možno. Koža dobi izgled kože z grobimi porami. Zaradi premočnega pritiska se vzpodbudijo tudi melanociti, ki začno tvoriti več melanina in ga oddajati sosednjim celicam. Zaradi pritiska vzpodbujena pigmentacija sčasoma zbledi, včasih pa ostane kar cela leta.
Pri odpiranju pustul lahko pride do manjše krvavitve. Zaradi vsebnosti železa lahko tudi hemoglobin vzpodbudi melaninsko produkcijo in pusti zabarvanost na predelu bivših pustul.

Kdor je prizadet zaradi nečiste kože, se lahko hitro znajde v začaranem krogu. Dobra kozmetičarka vam s strokovnim svetovanjem ter kvalitetno in dosledno nego lahko veliko pripomore k izboljšanju takega stanja!

 

Morda bi vas zanimalo: Opis storitev; Nega obraza

Komentiranje je onemogočeno..