Domači pilingi za obraz in telo

Piling je ključnega pomena za lep in zdrav videz kože. Zakaj si ga ne bi pripravili kar sami? Ne bo vam treba posebaj za to v trgovino, ne bo vas skrbelo, če se mažete z nevarnimi in nepotrebnimi kemikalijami, ugotovili boste, da so bolj učinkoviti kot kupljeni, ne nazadnje pa boste še prihranili.

Za obraz in telo boste izbrali malenkost drugačne sestavine, saj je koža obraza bolj občutljiva in tanjša, osnova pa je lahko enaka.

PILING ZA TELO

Potrebujemo:
– olje (nekaj idej najdete tukaj)
– sladkor ali sol (sama preferiram sol, zaradi vsebnosti mineralov)
– med (neobvezno, za dodaten hranilen in antiseptičen učinek)
– eterično olje (neobvezno, za dišavo)
– eterično olje citrusov ali iglavcev (kadar želite dodaten anticelulitni učinek)

Izberite svoje najljubše olje, ki bo služilo kot baza, zaradi česar se piling na mokri koži ne bo topil in bo lažje drsel. Če nimate drugega, bo olivno iz kuhinje super izbira. Vedno pazite le, da je hladno stiskano, deviško, kakršno je tudi sicer primerno za prehrano in nerafinirano, da ima ohranjene vse vitamine.

Notri primešajte sol ali sladkor, lahko tudi vsakega po malem, da dobite gladko zmes. Če zraven dodate še med, bo vaš piling po kakovosti prekašal vse tiste s prodajnih polic.

Najbolje je, če kožo zdrgnete, ko je ta še suha. Nežno jo oplaknite z vodo in obrišite. Takoj boste občutili, kako gladka, napeta in navlažena je. Če je bila pred pilingom izjemno suha, jo lahko dodatno natrete še z oljem, ki vam ga je ostalo pri pripravi.

Tak piling lahko brez slabe vesti uporabljate 1x tedensko. Vaša koža bo mehka, napeta in sijoča, rešili se boste vraščenih dlačic in ugodno vplivali na odpravljanje celulita. Če boste k mešanici dodali še par kapljic pravilno izbranega eteričnega olja (citrusi ali iglavci), boste anticelulitni efekt še dodatno povečali.

PILING ZA OBRAZ

Najboljši pilingi odmrle celice raztopijo. Takšne so sadne kisline ali encimski pilingi, ki vam jih nudijo v boljših kozmetičnih salonih. Za domačo uporabo se uporabljajo mehanski pilingi, ki dajejo popolnoma zadovoljive rezultate, kadar želimo kožo zgladiti in prekrvaviti. Paziti moramo na nekaj malenkosti, sicer pa si tudi piling za obraz lahko pripravimo sami.

Za začetek bomo potrebovali olje, ki naj bo naravno, nerafinirano, izberite nekomedogenega, to je takega, ki ne maši por (preberi: seznam komedogenih učinkovin).
Z olivnim ali mandljevim ne boste zgrešili. Lahko pa se malce poigrate in izberete takšnega, ki bo na vaši koži poskrbel še za dodatne pozitivne učinke (preberi: lastnosti olj).
V izbrano olje vmešajte koruzni (polenta) ali pšenični zdrob (gres). V primerjavi s soljo ali sladkorjem, ki ga sicer lahko uporabljate za telo, so zrnca zdroba okrogla in vaše kože ne bodo poškodovala v pretirani meri.

V izogib iritacijam kože se medu in eteričnim oljem odpovejte. Izjema je eterično olje čajevca, ki se priporoča pri nečisti koži, saj ugodno vpliva na dezinfekcijo in pomirjanje kože.

Piling vmasirajte na suh obraz, oplaknite z vodo in osušite. Tretma lahko nadaljujete z masko (preberi: naravne maske za obraz) ali zaključite z najljubšo kremo oziroma kapljico olja.

 

Morda bi vas zanimalo: Nega obraza s sadnimi kislinami

Komentiranje je onemogočeno..