Atopijski dermatitis in ekcem: zlata pravila čiščenja in vlaženja

Vzpostavitev dobre rutine za nego kože, ki vključuje dnevno kopanje in vlaženje, je zelo pomembno za obvladovanje ekcemskih simptomov in za preprečevanje vnetja.

ZAKAJ JE KOPANJE TAKO UČINKOVITO?

Ko je koža suha, to ni zato, ker ne vsebuje dovolj olja. To je zato, ker koža vlage v sebi ne zadržuje dovolj dobro. Veter, nizka vlažnost, mrzle temperature, ostra mila in preveč pranja brez uporabe vlažilnih sredstev, lahko privedejo do suhe kože, ki ekcem lahko razdraži ali poslabša. Najbolj učinkovit način za zdravljenje suhe kože je, da ji damo vlago, ki jo potrebuje. Pravilno kopanje in vlaženje sta pri tem zelo pomembna. Najboljši način, ki lahko zamenja pomanjkanje vlage v koži, je namakanje v kopeli ali tuširanje in takoj za tem izdatno vlaženje s primernimi pripravki.

3 ZLATA PRAVILA TUŠIRANJA

vsaj enkrat dnevno kopajte ali tuširajte z mlačno vodo 10-15 minut,
izogibajte se drgnjenju kože z rokavicami, kopalnimi gobicami, penami…,
uporabljajte nežno čistilo, ne navadnega mila (med izbruhi, poškodbami ali ranami omejite uporabo šamponov in gelov, da bi preprečili draženje kože).

3 ZLATA PRAVILA VLAŽENJA

dvakrat dnevno uporabite oljne vlažilne kreme, ki bodo izboljšale hidracijo kože in ščitile kožno bariero,
rutino kopanja in vlaženja organizirajte zvečer, pred spanjem. Ponoči se koža lažje in intenzivneje obnavlja, vlago bo koža tako lažje zadržala.
če se dermatitis pojavlja na rokah, roke namažite s kremo vsakič, ko jih umijete oz. vsakič, ko pridejo v stik z vodo, zvečer pa nataknite bombažne rokavice. Medtem ko spite, boste koži pomagali “zakleniti” vlago v kožo.

3 ZLATE MINUTE

Voda je učinkovit način za povrnitev vlage koži, ampak samo takrat, kadar uporabljate mlačno vodo, se izogibate drgnjenju kože in nanesete vlažilno sredstvo v 3 minutah po zaključku kopanja oz. tuširanja. Dokler sledite tem trem glavnim navodilom, sta tako kopanje, kot tuširanje, oba enako efektivna in pomagata kožni barieri ostati zdrava, fleksibilna, sposobna zadrževanja vlage in branjenja pred vnetji.
Če kožo močite prevečkrat, predvsem brez takojšnjega vlaženja, uporabljate prevročo vodo ali kožo drgnete, pa lahko tovrstno nepravilno kopanje povzroči draženje kože. Koža na tak način izgublja prepotrebno vsebnost vlage ter postane suha in razdražena.

KATERE IZDELKE UPORABLJATI?

V prvi vrsti iščite izdelke brez dišav in barvil. Ta dva aditiva najbolj dražita kožo. Brezbarvna antibakterijska čistila pustite na polici. Pogosto vsebujejo alkohol in topila, ki so zelo agresivna do kože, predvsem ob vnetjih.
Zapomnite si, nikoli ne drgnite kože med umivanjem in nežno jo navlažite, ko končate. To naredite takoj po tuširanju (kopanju).

POSEBNE VRSTE KOPELI, KI IZBOLJŠUJEJO STANJE EKCEMA

Namakanje v kadi mlačne (ne vroče) vode lahko pomaga, da koža bolje absorbira vlago. Kopanje je, prav tako, zelo sproščujoče, kar je vedno dobrodošlo. Samo zapomnite si, da se ne namakate dlje kot 10 do 15 minut in da se izogibate uporabi kopalnih krpic, blazinic, pen in gob, ki drgnejo kožo. Nekater posebne kopeli, ki jih lahko preizkusite:

 • Kisova kopel
  Kis v vodni raztopini zmanjša vnetje in reducira bakterije na koži, ki lahko povzročajo vnetja. Uporabite polovico skodelice kisa za celotno kad vode oz. 1/4 skodelice za polovico kadi. Namakajte se 10 min, nato se sperite. Priporoča se uporaba 2-3x na teden.
 • Oljna kopel
  Uporaba nežnih olj v vodi za kopanje lahko pripomore k ohranjanju vlažnosti. Uporabljajte olja, ki ne vsebujejo dišav ali raztopin mehurčkov, ki lahko dodatno dražijo kožo. Bodite previdni – z uporabo olja, lahko banja postane pravo drsališče!
 • Solna kopel
  Ob hudih vnetjih boste lahko imeli občutek, da vaša koža žari. Dodatek skodelice soli v kopel lahko olajša ta simptom.
 • Kopel iz sode bikarbone
  Dodatek četrtine skodelice sode bikarbone v kopel ali direktno na kožo (v obliki paste) je običajno domače zdravljenje za lajšanje srbečice.
 • Ovsena kopel
  Dodajanje ovsene kaše v kopel ali v obliki paste direktno na kožo, je prav tako dobro poznan način za lajšanje srbeče kože. Poskusite ovsene kopalne blazinice, ki so kot zadnja inovacija TruKid, prav tako prejele National eczema Association Seal of Acceptance, kot že prej TruKid gel za tuširanje atopične kože, ki kožo vlaži že med tuširanjem in TruKid krema za atopični dermatitis, ki izdatno vlaži, pomirja in pomaga pri vzpostavljanju naravnega ravnovesja s pomočjo alantolina, aloe vere, jojobinega olja ter karitejevega in kakavovega masla.

Vir: https://nationaleczema.org

Komentiranje je onemogočeno..