izognite se obarvanju zob

Barva zob je predvsem genetsko pogojena, vsekakor pa lahko vplivamo na to, da dane beline ne začnemo prehitro izgubljati.

ščetkanje

Za začetek je potrebno zobe ščetkati po vsakem obroku in uporabljati tudi zobno nitko, saj zobne obloge in karies kazita še tako lepe zobe. Zobje so največkrat obarvani ravno zaradi slabe ustne higiene ali zlorabe cigaret. Zobje se lahko obarvajo tudi pod vplivom jemanja določenih zdravil ali bolezni.

barvasta živila

Posebno pozornost pa je potrebno nameniti tudi določenim živilom, ki so znana po tem, da zaradi svoje sestave počasi, vendar zanesljivo, obarvajo zobe. Potencialno nevarno je vse, kar vam obarva jezik in vse tisto, kar nočete, da se znajde na vašem belem prtu, naj se ne znajde niti na zobeh.

Pijača, hrana in sladkorčki močnih barv so najslabši, saj se njihove obarvane molekule prilepijo na zobno sklenino. Sem bi lahko prišteli pravi čaj in kavo, od živil pa, na primer, sojino in paradižnikovo omako.

kisla živila

Kisla živila, ki načenjajo zobno sklenino, ustvarjajo tem molekulam še idealnejše pogoje. Ena takih so kola, rdeče vino, citrusi in ostalo kislo sadje. Koli se le izognite, po sicer zdravih živilih, pa si obvezno splaknite usta.

Kadar uživate hrano ali pijačo kislega okusa, si še vsaj pol ure zatem ne ščetkajte zob. Zobozdravniki opozarjajo, da zobna pasta in kislina iz živil reagirata in tako slabo vplivata na zobe. Prav tako naj bi, zaradi kisline, ki se tekom noči nabere v ustih, jutranje ščetkanje zamaknili za vsaj pol ure.

Komentiranje je onemogočeno..