vitamini za lepoto

Vitamin A

Vsebuje: korenje, paradižnik, temnozelena in rumena zelenjava, rumeno sadje, margarina, jajca, jetra, ribje olje, mleko in mlečni izdelki.

Pomemben, ker ohranja kožo vlažno in zdravo, ščiti površinski sloj kože, sluznice v požiralniku, črevesju in ledvicah, krepi imunski sistem in ohranja dober vid.

Vitamin B1 (tiamin)

Vsebuje: kvas, riževe luščine, nerafinirana žitna zrna, polnovredno žito, soja, jajčni rumenjak, oves, arašidi, otrobi, mleko, večina zelenjave, ribe, pusta svinjina

Pomemben je za funkcije živčevja in pri metabolizmu ogljikovih hidratov.

Vitamin B2 (riboflavin)

Vsebuje: mleko, sir, listnata zelenjava, jajca, jogurt, fižol, rumenjak, kvas, ribe, jetra, ledvice

Sodeluje pri presnovi ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin, pri gradnji in razgradnji rdečih krvničk, pri odstranjevanju strupov iz krvi, potreben je za rast in razvoj zarodka, ohranja zdravo kožo, pomaga pri zdravljenju razjed na ustni sluznici in razpok v ustnih kotičkih, izboljšuje vid, zmanjšuje utrujenost oči.

Vitamin B3 (niacin)

Vsebujejo: polnovredna žita, žitni kalčki, avokado, dateljni, fige, suhe slive, praženi arašidi, kvas, jajca, jetra, pusto meso, ledvice, ribe, belo perutninsko meso

Skrbi za nivo kisika v krvi, za pridobivanje energije iz ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin, prispeva k lepi koži in jo ohranja zdravo. Širi krvne žile in izboljšuje krvni obtok, ugodno vpliva na psihično počutje in spanje.

Vitamin B5 (pantonenska ksilina)

Vsebuje: zelena zelenjava, otrobi, žitni kalčki, polnovredna žita, oreški, kvas, meso, drobovina.

Je življenjsko pomemben za delovanje nadledvične žleze. Sodeluje pri presnovi ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin, pri celjenju ran, opeklin, preprečuje utrujenost, motnje v spanju, motnje v ravnotežju, slabost, bruhanje, tresenje rok, mišične krče. Omili stranske učinke nekaterih antibiotikov.

Vitamin B6 (piridoksin)

Vsebujejo: otrobi, žitni kalčki, soja, dinja, zelje, neoluščen riž, oves, arašidi, orehi, kvas, jajca, jetra, ledvice.

Izboljšuje funkcije encimov, pomemben je pri oblikovanju in razgradnji  proteinov v telesu, igra pomembno vlogo pri delitvi celic, proizvaja lecitin, potreben za živce in celične membrane, pospešuje nastajanje hemoglobina.

Vitamin B7 (vitamin H; biotin)

Vsebujejo: žita, mleko, črn kruh, špinača, paradižnik, pomaranča, sojina moka, riž, cvetača, stročnice, rumenjak, lešniki, mandlji, ribja jetra in kvas.

Veča odpornost na sonce, služi za pospeševanje rasti, zmanjšuje količine holesterola v krvi, vključen v proces presnove ogljikovih hidratov in maščobnih kislin. Kličemo ga tudi vitamin lepote. Pomanjkanje namreč povzroča mastno in suho kožo, lase brez sijaja in lomljive nohte.

Vitamin B9 (vitamin M; folna kislina)

Vsebuje: zelena zelenjava, cvetača, fižol, grah, repa, sončnična semena, sadje (banane, jagode, grenivke, maline, pomaranče), jetra in kvas.

Pomemben pri hitrih celičnih delitvah ter rasti v nosečnosti in otroštvu ter za sintezo, popravljanje in metilacijo DNK.

Vitamin B12 (kobalamin)

Vsebujejo: jetra, govedina, svinjina, ribe, jajca, sir, mleko

Nujen za hitro sintezo DNA med delivijo celic, sodeluje pri nastajanju rdečih krvnih celic, ohranjanju integritete živčnega sistema, presnovi makrohranil ter rasti in razvoju.

Vitamin C (askorbinska kislina)

Vsebujejo: agrumi, jagodičje, zelena in listnata zelenjava, paradižnik, dinja, cvetača, krompir, paprika, mango, papaja, brokoli, brstični ohrovt, pljuča in jetra

Podpira delovanje imunskega sistema, ščiti kolagen, nadzira količino sladkorja v krvi, ščiti oči pred ultravijoličnimi žarki, ne dopušča kopičenja holesterola na stenah arterij, preprečuje zgoščevanje krvi, izboljšuje delovanje pljuč, izboljšuje absorpcijo železa v črevesni steni, preprečuje pretvarjanje nitrata (konzervansa) v rakotvorne nitrozamine, sodeluje pri nastajanju hormonov (adrenalina in kortikosteroidov), ki zmanjšujejo stres in vnetja.

Vitamin D (kalciferol)

Vsebuje: ribje olje, sardine, losos, tuna, mleko in mlečni izdelki

Zadolžen je za absorpcijo kalcija in fosforja v prebavilih, s čimer posredno uravnava rast in popravlja kosti.

Vitamin E (tokoferol)

Vsebujejo: žitni kalčki, sojino zrnje, oreški, brstični ohrovt, listnata zelenjava, špinača, rastlinska olja, obogatena moka, polnovredna žita, jajca

Pomemben je za razvoj in vzdrževanje funkcije živčnega in mišičnega sistema, preprečuje staranje in odmiranje celic.

Vitamin K

Vsebuje: listnata zelena zelenjava, brokoli, cvetača, jogurt, jajčni rumenjak, sojino olje, ribje olje.

Vpliva na presnovo kosti, vezivno tkivo in na delovanje ledvic. Ima pomembno vlogo pri nastanku protobina, strjevalca krvi.

Komentiranje je onemogočeno..