vneta ritka

Plenični izpuščaj oz. plenični dermatitis je izraz, ki ga uporabljamo za opis različnih stanj vnete kože v predelu pod plenicami. Zanj je značilna predvsem rdečina in izpuščaji, redkeje tudi beli izločki v pregibih.

Če so znaki blagi lahko vnetje pozdravimo sami. V primeru pojava gnojenja, mehurčkov ali razjed, pa je potreben obisk zdravnika, saj gre najverjetneje za glivično ali bakterijsko infekcijo.

Najpogostejša oblika pleničnega osipa je izzvana z amoniakom, ki nastane z delovanjem črevesnih bakterij na urin. Mokra plenička že tako draži kožo, amoniak pa stanje še poslabša. Tako razdražena in mokra koža je idealno mesto za razmnoževanje gliv, bakterij in virusov.  V prvi vrsti moramo torej poskrberi za pravilno in redno nego kože, ki se začne pri suhi koži in sveži plenički.

Ob vsakem previjanju je potrebno spolovilo in ritko pazljivo očistiti z mlačno vodo, pustiti, da se koža na zraku posuši, na čisto in suho kožo pa nanesti pripravek za nego kože. Najbolj primerne so mastne kreme, ki zadržujejo vlago v koži, pospešijo celjenje in preprečujejo stik zdravljene površine z urinom in blatom. V kremah so zaželjene sestavine, ki delujejo adstringentno, antiseptično in protivnetno, najbolj primerni so izvlečki pomirjujoče kamilice, zdravilnega ognjiča in sivke, ki pospešuje rast novih, zdravih kožnih celic. Priporoča se tudi uporaba otroškega pudra (OBVEZNO BREZ SMUKCA!), ki preprečuje drgnjenje kože.

Če uporabljate poliamidna oblačila, jih pogosto operite. Če uporabljate bombažne pleničke, jih perite na najvišji temperaturi, uporabljajte čim manj pralnega praška, izpiranju pa dodajte par kapljic sivkinega olja.

Komentiranje je onemogočeno..