soor

Soor je pogosta glivična infekcija ustne votline novorojenčkov in dojenčkov, z dojenjem pa se lahko prenese tudi na materine bradavice.

Dojenček se lahko okuži med porodom, v času dojenja ali hranjenjem z umazanim priborom, okužimo ga lahko tudi z umazanimi rokami.
Pogosteje se okužba pojavlja pri otrocih, ki so prejemali antibiotike, saj se glivice rade razmnožujejo v primerih slabšega imunskega sistema ter pomanjkanja nekaterih vitaminov in mineralov.

Dojenčki, okuženi s soorom, težje sesajo, bruhajo in cmokajo, zavračajo hrano in dojko. Na jeziku in ustni votlini je opaziti bele obloge, ki se jih težko odstranjuje. Velikokrat sta okužena oba z mamo, ni pa pravilo. Simptomi okužbe pri mami se kažejo s špikanjem, rdečico in luščenjem kože na bradavicah, pogosto tudi vaginalno infekcijo.

Za uničevanje gliv in zdravljenje posledic, ki jih le-te puščajo, se pred kemijskimi kremami priporoča soda bikarbona. Je naravna, učinkovita, poceni in celo užitna. Z raztopino sode bikarbone čistimo dojenčkova usta, dudo in mamine bradavice po dojenju.

Za preprečevanje nadaljnih okužb redno umivajte svoje in otrokove roke, ne pozabite tudi na igrače, dude in cuclje. Uporabljajte bombažne modrčke in prsne blazinice, bradavic pa ne umivajte z mili in šamponi.

Komentiranje je onemogočeno..