nevarna otroška kozmetika

Ne zanašajte se na oznako “otroška”, če želite kupiti nežne, zdravju in koži prijazne izdelke. Žal se prevečkrat zgodi, da v dobri veri kupite izdelek, ki ga ne bi privoščili niti sebi, kaj šele nedolžni otroški koži.

Če boste pri nakupih malenkost bolj pozorni, boste v večini čistilnih sredstev (TUDI OTROŠKIH!) na prvih mestih, kar pomeni, da izdelek tega vsebuje v pretežni koncentraciji, našli nevarne sestavine, kot so:

SLS, als, sles, ales

* Sodium Lauryl Sulfate
* Ammonium Lauryl Sulfate
* Sodium Laureth Sulfate
* Ammonium Laureth Sulfate

Tovrstni emulgatorji lahko povzročijo resne zdravstvene težave.

Sodium Laureth Sulfate (SLES) in Ammonium Laureth Sulfate (ALES) v kombinaciji z ostalimi kemikalijami tvorita nitrosamine, ki so zelo rakotvorni. V napol naravni kozmetiki to prikrivajo kot “pridobljeno iz plodov kokosove palme”.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) in Ammonium Lauryl Sulfate (ALS) se uporabljata za pranje avtomobilov, tal in kot razmaščevalec strojev ter – v 90% izdelkih, ki se penijo!

Živali, ki so bile izpostavljene SLS in ALS so dobile poškodbe oči, izčrpanost centralnega živčnega sistema, diarejo, mnoge kožne izpuščaje, težko so dihale, nekatere so celo umrle.
Oči dojenčka se mogoče ne bodo pravilno razvile, ker SLS in ALS topita proteine.
SLS in  ALS lahko poškodujeta tudi imunski sistem kože, ker povzročita ločevanje kožnih plasti in vnetja.

Če boste bolje pogledali izdelke za nego otroške kože (npr. olje za telo) boste ugotovili, da steklenička velikokrat vsebuje (skoraj samo) mineralno olje, navadno pa še kako dišavo.

mineralno olje

Mineralno olje je izdelek iz petroleja, ki je derivat nafte. Kožo prekrije kot plastika, zapre ji vse pore in ji preprečuje uničevati strupe. Pri otrocih povzroča kožne bolezni in upočasnuje razvoj kožnih celic. Vsak derivat mineralnega olja je lahko kontaminiran z rakotvornim PAH’s (Polycyclic Aromatic Hydrocarbons). Ker je zelo poceni, se zelo široko uporablja. Najdemo ga pod imeni:

* Mineral oil
* Liquidum paraffinum
* Paraffin oil
* Paraffin wax
* Petrolatum

parfum, fragrance

Sestavina fragrance (dišava) lahko označuje prisotnost skoraj 4000 različnih sestavin, od katerih so mnoge strupene ali rakotvorne. Znani simptomi so glavoboli, vrtoglavica, alergični izpuščaji, razbarvanje kože, močan kašelj in bruhanje ter nadražena koža. Klinične raziskave tudi dokazujejo, da te dišave napadajo centralni živčni sistem s povzročanjem depresije, hiperaktivnosti in razdražljivosti.

V raziskavi, ki sem jo opravila po najbolj znanih živilskih trgovinah, sem našla tudi izdelek, na katerem je pisalo “Mandljevo olje za nego dojenčkove kože”. Pod sestavinami sta bila navedena (samo) Paraffinum liquidum in fragrance!!

alkohol

V velikem loku se ognite tudi alkoholu (alcohol, alcohol denat.), ki ga proizvajalci (žal, tudi pri otroški kozmetiki) zelo radi uporabljajo kot topilo, saj je zelo poceni. Na kožo deluje izjemno izsušujoče in iritirajoče.

Komentiranje je onemogočeno..