kozmetika za dojenčka- da ali ne?

Prodajne police se šibijo pod količinami raznovrstne otroške kozmetike. Ali dojenček vse to resnično potrebuje in kaj od tega izbrati?

Novorojenčke vsak dan umijemo z navadno vodo ali prekuhanimi kamilicami, da s kože speremo urin, blato, pot, mleko in slino ter ga obvarujemo pred vnetji.

V prvem mesecu življenja je koža novorojenčka v fazi izgradnje, kislinski varovalni plašč je šele v nastajanju, koža ni sposobna obrambe pred mikroorganizmi, zato je možnost za okužbe večja, zaradi visoke občutljivosti in nedefiniranosti kožne strukture pa ji je potrebno nameniti posebno pozornost. Pri novorojenčkih zato ne uporabljamo nobenih kemijskih kozmetičnih sredstev!

Kemijske substance v kozmetičnih izdelkih bi jo lahko pretirano razdražile, njihovo prehajanje v telo pa bi lahko povzročilo dodatne nevšečnosti.
Novorojenčka lahko mažemo izključno s čistimi, naravnimi olji, med katerimi se največkrat priporoča mandljevo ali olivno olje, ki izdatno hrani in vlaži kožo ter jo varuje pred izsušitvijo.

Tudi v kasnejšem obdobju, bo koža dojenčka še vedno zelo občutljiva, saj bo preteklo še veliko časa, predno bo njegova struktura in fiziologija podobna odrasli. Morda boste v tem obdobju že želeli kupiti kaj priročnega s prodajnih polic, pri čemer se na oznako “otroška”, ne zanašajte preveč!
Tudi v izdelkih za najnežnejšo kožo, boste našli naftne derivate in ostale, zdravju škodljive, snovi, ki zaradi neodporne otroške kože prodirajo globoko v telo in se tako že v ranem obdobju začno nalagati v notranjih organih. Med njimi je tudi veliko takih, ki zelo izsušujejo kožo; problem s katerim se vaš dojenček verjetno že tako ali tako spopada. Če se na kozmetične sestavine ne spoznate, je bolje, da za nego dojenčka uporabljate samo naravna olja ali izbirate vsaj med naravno, certificirano kozmetiko, ki naj bo sestavljena iz rastlinskih izvlečkov in ne kemikalij!

Dojenčka boste kopali vsak dan, pri čemer ne rabite namiliti celega telesa. Tudi šampon uporabite samo 1x tedensko. Tekočih mil, gelov in šamponov za odrasle se ne sme uporabljati! Kožo telesa po vsakem kopanju negujte in varujte z naravnimi olji, šampon in milo pa naj bosta pridobljena iz naravnih sestavin. Izjema je lahko mazilo za ritko, ki ga kupite v lekarni in občutljivo področje ščiti pred pordelostjo. Pri previjanju in po kopanju kožo rahlo, a temeljito obrišite in pustite, da se na zraku kar najbolje posuši. Uporabo pudra v pleničkah nekateri odsvetujejo, drugi pa zagovarjajo, saj nase veže vlago in tako ščiti pred vnetjem, poleg tega kožo pomirja.

Komentiranje je onemogočeno..