Domači nasveti za prehlad

Pravijo, da prehlad brez zdravil traja en teden, z zdravili pa 7 dni. Obstaja pa kar nekaj preizkušenih domačih receptov, ki vam lahko pomagajo olajšati te dni in, ki jih lahko uporabite tudi pri otrocih.

KOPEL

Zaprite vrata kopalnice in z močnim curkom točite vročo vodo, da se prostor upari. Pripravite kopel, v katero ste kanili nekaj kapljic eteričnega olja poprove mete ali sivke. Ti dve esenci se najpogosteje uporabljata pri prehladnih obolenjih, saj pomagata odpreti dihalne poti in utekočiniti katar.

MAZILO

V prsa in med lopatice (dojenčkom pa po podplatih), vtrite eterično mazilo, ki vam bo olajšalo spanje. Mazilo lahko naredite sami tako, da v maslo ali olje vmešate izbrano eterično olje. Kadar ne veste, katero eterično olje izbrati, izberite sivko ali že pripravljene mešanice, ki so namenjene podpori dihalnega sistema.

IZPARILA

Ob vzglavje postavite lonček narezane čebule, pod posteljo pa velik lonec vroče vode, v katerega stresite zelišča, začimbe in nekaj kapljic eteričnega olja. Kadar ne veste, katera zelišča izbrati ali jih nimate pri roki, uporabite planinski ali kamilični čaj, med začimbami boste zagotovo našli materino dušico in rožmarin, med eteričnimi olji pa se dobro obnesejo poprova meta, sivka, evkaliptus in kamilica, dobro se dopolnita tudi čajevec in limona.

Zjutraj si ponovno pripravite kopel ali se le stuširajte in zagotovo boste opazili razliko. Po potrebi mazilo uporabite večkrat, predvsem kadar je prisoten tudi kašelj.

Ne pozabite večkrat dnevno, obvezno pa pred spanjem, dobro prezračiti prostorov, predvsem tistega, v katerem spite in zamenjati prevlek na vzglavniku.

Komentiranje je onemogočeno..