ABC otroške kože in kozmetika na žlico

Kot dojenčkova ritka…, je stavek, pod katerim razumemo nežno, gladko in mehko kožo dojenčka, ki čudovito diši po kopeli in kremici.

Realnost je, dostikrat, vse prej, kot to. Koža dojenčka se od kože odraslih zelo razlikuje in z nepravilno nego je zato v prvih mesecih življenja lahko posejana z lišaji, suhostjo in vnetji.

Ob rojstvu so novorojenčki pokriti z belo mastno prevleko imenovano verniks, ki ščiti njegovo kožo v maternici. Ko otrok prijoka na svet, mu osebje v porodnišnici ta sloj s kopeljo odstrani in koža se mora takrat sama začeti boriti proti zunanjim vplivom, kar gre nekaterim bolje, drugim pa malce slabše od rok. No, od kože. Najpogostejše kožne spremembe, ki jih boste zagotovo opazili tudi pri vašem dojenčku ter nasvete, kako se jih lotiti, lahko preberete v članku: Najpogostejše kožne spremembe pri dojenčkih.

Vse te spremembe so normalne in so odraz prilagajanja na okolje. Če vemo, kako se koža dojenčka razlikuje od naše, mu lahko pomagamo pri gradnji trdnega obrambnega mehanizma, se izognemo neprijetnim alergijam, vnetjem in reakcijam ter mu damo dobro zdravstveno popotnico za naprej.

DOBRO JE VEDETI

  • Otroška koža je do petkrat tanjša od kože odraslega.
  • Prvih nekaj tednov po rojstvu, je pH kože nevtralen, zato je možnost okužb veliko večja kot pri rahlo kislem pH odraslega.
  • Poroženela plast kože je bolj hidratirana, zato se hitreje izsuši, je bolj prepustna in bolj občutljiva.
  • Kožne žleze izločajo manj, zato je hidrolipidni sloj povrhnjice slabše strukturiran, dojenčki pa zaradi zmanjšanega potenja slabše regulirajo svojo telesno temperaturo in slabše odstranjujejo nepotrebne alergene iz telesa.
  • Ker celice povrhnjice še niso trdno povezane, koža hitro razpoka.
  • Hitro se razdraži in vname tudi zaradi potenja, urina in sline.
  • Obnavlja, celi in zdravi se bistveno hitreje od odrasle kože.

KOZMETIKA NA ŽLICO

Izredno pomembno je, kaj svojemu dojenčku nanašate na kožo. V prvi vrsti se je potrebno zavedati, da je zaradi izjemne prepustnosti kože učinek nanosa kozmetičnega preparata skoraj enak temu, kot če bi mu ga ponudili po žlički. Zato mu ponudite izključno naravne pripravke. Ne zanašajte se ne oznako »otroško«, »baby« itd. Berite deklaracije s sestavinami, če tega niste vešči, izberite certificirano kozmetiko.

Bodite pozorni na kozmetiko, ki jo uporabljate sami. Tudi vaša koža je prepustna in če dojite, bo vaše kozmetike v določeni meri deležen tudi vaš dojenček.

Večina alergij in suhe kože je posledica napačne izbire kozmetičnih pripravkov. To je v zadnjih letih mogoče opaziti pri populaciji vseh starosti, tudi otroci in celo dojenčki niso izjema. Za večino kožnih anomalij boste pri zdravniku dobili kremo s kortikosteroidi, ki bo v najboljšem primeru omilila posledice, ne bo pa odpravila vzroka, lahko bo celo še slabše. Kortikosteroidi tanjšajo kožo, ki je kot taka še bolj občutljiva in še bolj podvržena okužbam. Če kozmetika ni dovolj varna za v usta, jo ne nanašajte na kožo dojenčka. Ne zanašajte se na agresivno oglaševanje, smejoče otroke s tv ekranov, lepe embalaže na policah trgovin… Ne mislite, da si v otroški šampon ne upajo naliti nafte. Zakonodaja je na tem področju zelo, zelo slaba! Velike črke vam bodo obljubljale naravno, cena bo tudi primerna, drobni tisk pa bo nakazoval resnico.

Primer je Johnson’s baby olje s kamilico, ki ga dobite v paketku, ko odhajate iz porodnišnice. Parafinum liquidum, isopropil palmitat, parfum. Po odprtju pa je izdelek uporaben še 36 mesecev. Neodvisna testiranja vse prevečkrat dokažejo, da ravno (otroški) konvencionalni izdelki vsebujejo največ spornih kemikalij, kljub dobronamernim priporočilom prijateljic.

PRIMERNA KOZMETIKA

Naše babice niso imele težav z iskanjem najbolj primerne kozmetike. Uporabljale so vodo in trdo milo, kamilični čaj, same so pripravljale kreme iz ognjiča in šentjanževke.
Danes večina mamic nima niti časa niti znanja, da bi se vsega tega lotile same. Zato so v veliko pomoč naravni izdelki, če jih le znamo pravilno izbrati. Namreč, če sestavin ne znamo brati in izdelek nima certifikata, ki bi pričal o njegovi kvaliteti (soil association, demeter, eco cert…), nas bo nalepka “100% naravno” lahko zavedla. Večina izdelka je vedno sestavljena iz vode, ki se kategorizira kot naravna… In ja, to JE dovoljeno. Prav tako, kot ni nobene regulative, katere sestavine se NE smejo uporabljati v otroški kozmetiki.

Komentiranje je onemogočeno..