zakaj komarji pikajo ravno tebe?

Velikokrat se vprašamo, kako to, da se v poletno jutro zbudimo popikani, partner/ica ob nas pa ni utrpel/a niti ene srbeče bulice. Zakaj jim nekateri bolj teknemo?

Tudi znanstvenikom se zdi to vprašanje sila zanimivo, zato so naredili nekaj študij, po katerih ugotavljajo, da igra ključno vlogo pri izbiri- naš vonj!

Bolj učinkovito, kot predelujete holesterol, več stranskih produktov izločite skozi kožo. Steroidi, ki ob tem ostajajo na koži, privabljajo komarje. Tudi večje količine izločenih kislin, ki ostajajo na koži, jih premamijo. Predvsem urinska kislina, ki je več izločajo uživalci mesa, alkohola in kave ter ljudje pod stresom.

Večej količine kislin izločamo tudi med rekreacijo. Poleg teh, krvosese privablja oddajanje toplote in večja količina izdihanega CO2. Ravno to zadnje, je tudi razlog, da imajo nosečnice in dojenčke še posebej radi. Oboji naj bi imeli v izdihanem zraku znatno večje količine izdihanega CO2, kot ostali.

Ne drži torej rek, ki pravi, da imajo komarji raje tiste, ki imajo sladko kri. Sladko dišeče komponente, ketoni, jih pravzaprav odganjajo. Ravno zaradi tega, bodo repelenti pri nekaterih delovali, pri drugih ne. Odločilen je končni vonj, ki se razvije kot kombinacija repelenta in telesnega vonja.
Še najbolj učinkovito se jih lahko ubranite z rednim prhanjem in primernimi vonji, kot so žajbelj, smilj, bolhač in sivka. Z njimi lahko zakadite prostore, poiščite pa tudi deodorante in mazila na tej osnovi.

Za konec naj povemo še to, da so komarice tiste, ki nas pikajo. In da tega ne počno zaradi same prehrane, temveč bolj zaradi prehranskega dopolnila, ki ga potrebujejo za pospešeno zorenje jajčec.

Komentiranje je onemogočeno..