eliksir mladosti kmalu resničen!

Če gre verjeti raziskovalcem s harvardske medicinske fakultete (Harvard Medical School), sanje o večni mladosti utegnejo v bližnji prihodnosti vendarle postati resničnost. Ti so namreč odkrili skrivnostni eliksir mladosti oziroma sredstvo, ki pripomore k pomlajevanju celic. Raziskovalcem s harvardske medicinske fakultete je torej dejansko uspelo doseči težko pričakovani »preobrat« staranja.

Čeprav so raziskovalci s harvardske medicinske šole odkrili eliksir mladosti, žal še ni razloga za pretirano veselje. Uspešno izveden poskus je bil namreč opravljen na laboratorijskih miših. Za to so raziskovalci uporabili encim telomeraz.
Gre za rubonukleoproteinski kompleks, sestavljen iz proteinske in RNA komponente. Raziskovalci s harvardske medicinske šole so pri poskusu ugotovili, da so se od starosti izrabljeni organi dejansko obnovili in dosegli »stanje« organov pri zdravi, mladi miši.

Pri tem velja še omeniti, da je bil eliksir mladosti preizkušen na gensko modificiranih miših s pomanjkanjem telomeraze. Kljub temu gre tu za zelo pomembno odkritje, ki bo nedvomno močno vplivalo na prihodnost iskanja napitka za večno mladost. Raziskovalci s harvardske medicinske šole celo verjamejo v to, da bodo prej ali slej odkrili eliksir večne mladosti oziroma nesmrtnosti – in to še za časa našega življenja.

 

Vir: Računalniške novice št. 23/XV

Komentiranje je onemogočeno..