7 zanimivosti o valentinovem

Moški trdijo, da ga praznujejo zaradi miru v hiši, ženske menda zato, ker so romantične duše. 🙂 Četudim nekaterim praznik ni povšeči, naslednja dejstva kažejo na to, da je še kako veliko tistih, ki veliko dajo nanj (vanj).

1. Prva kartica za valentinovo je bila natisnjena pred 172 leti. Letos bo tovrstnih kartic poslanih okoli 141 milijonov in za njih bomo zapravili skupaj okoli 16 milijard dolarjev. Več kot polovica tistih, ki bodo praznovali praznik, bo kupila vsaj eno valentinovo voščilnico. Sicer pa valentinove kartice raje kupujejo ženske kot moški.

2. Obdarovanje za valentinovo se je začelo okrog leta 1700. Danes bi kar 53% žensk pustilo partnerja, če jim za valentinovo ne bi podaril niti najmanjše malenkosti.

3. Moški ob tem prazniku zapravijo kar dvakrat več od žensk. Tako valentinovo povprečnega Američana stane okoli 120 evrov, Slovenca okoli 20 evrov, za britanskega pokrajinarja iz Galles-a v Veliki Britaniji pa je dovolj, da najde leseno žlico. Njihova valentinova tradicija je namreč darovati leseno žlico z vgraviranim srcem. Največje in najdražje ljubezensko darilo je palača Taj Mahal v Indiji.

4. Ženske so raje obdarjene po večerji, moški pa že zjutraj. Na Japonskem je tradicija, da 14. februarja le ženske obdarijo moške, oni pa njih šele 14. marca, ko se odvije t.i. “White Day”.

5. Kar 73% moških obdaruje z vrtnicami. Za lansko valentinovo so Američani pokupili okoli 198 milijonov vrtnic, večinoma rdečih. 15% žensk si je za valentinovo rože poslalo samih.

6. Podjetje Durex je razkrilo, da v času Valentinovega prodaja kondomov naraste za 20-30% glede na povprečno prodajo.

7. V mesecu februarju in marcu povečano prodajo beležijo tudi v lekarnah. Ljubljanske lekarne pravijo, da niso izjema. Povečan promet se beleži predvsem na račun prodanih testov za ugotavljanje nosečnosti. 🙂

Komentiranje je onemogočeno..