5 zaščitnih ukrepov proti klopom

Toplo vreme nas vabi v naravo, tam pa ne moremo mimo bojazni pred klopi. Upravičeno, saj za limsko boreliozo letno zboli več tisoč ljudi, za meningocefaliticom pa več 100. Obe okužbi lahko pustita resne, trajne posledice. Preventiva je zato zelo pomembna. Ponujamo vam nekaj ukrepov, ki jih lahko vključite v svoje dnevne radosti.

1.
Predno se odpravite ven, uporabite repelente, ki jih nanesite predvsem v višini do kolen. Pri otrocih, ki se radi kar celi valjajo po tleh, zaščitite čim večjo površino telesa in oblačil. Lahko uporabite kemične repelente, če se bolj nagibate k naravnim pristopom, pa uporabite eterična olja sivke, citronele, limone, cimeta, evkaliptusa, limonske trave. Te naravne učinkovine dokazano odganjajo krvosese in ostali mrčes. Eterični olji sivke in čajevca lahko uporabite direktno na kožo nerazredčena, ostala zmešajte z oljem ali maslom. Če vam je všeč pripravek na pršilko, ga lahko naredite sami. V 10ml etanola kanite po 10 kapljic izbranega eteričnega olja in dobro premešajte. Dodajte 40ml destilirane vode, premešajte in mešanico prelijte v stekleničko s pršilko. Etanol (alkohol) je pomemben za mešanje olja, ki v vodi ni topno. Uporabite ga sorazmerno z uporabljeno količino olja. Mešanici lahko dodate tudi glicerin, da vsebnost alkohola ne bi izsuševala kože.

Zanimivi so tudi poskusi z izvlečkom paradižnika, ki so pokazali, da je moč delovanja naravne snovi iz paradižnika primerljiva s kemičnimi repelenti. V Dalmaciji pa proti mrčesu že stoletja uporabljajo dalmatinski bolhač, ki ga namočijo v alkohol.

2.
Kadar koli se zadržujete na travniku, vrtu ali v gozdu, nosite svetla oblačila, ki pokrijejo čim več kože. Tako boste zajedalca z večjo verjetnostjo opazili že na oblačilu in ga lahko odstranili.

3.
Ko pridete domov, vsa oblačila vrzite v pralni stroj in skočite pod tuš. Mislim, da je ta točka najbolj pomembna od vseh. Morebiten klop na hlačah, ki ste jih odložili na posteljo, si vas lahko privošči naslednji dan ali teden.

4.
Temeljito se preglejte takoj po tuširanju.

5.
Če opazite prisesanega klopa, ga čimprej odstranite, saj je tako verjetnost za okužbo manjša. S pinceto primite klopa tik ob koži in zavrtite v obratni smeri urinega kazalca.

V primeru ugriza klopa, opazujte mesto vboda in splošno počutje še nekaj tednov po tem. V primeru sprememb, obvezno obiščite zdravnika.

Komentiranje je onemogočeno..